Gå til sidens hovedinnhold

Paranoid frykt for muslimer

Muslimer er en liten minoritet i den vestlige verden. Høyere utdannelse blant kvinner gir lavere fødselstall og mindre vekst i befolkningen. Montasje: Scanpix/PewResearch

Før 22. juli var det en utbredt vrangforestilling at muslimene vil overta Europa. Nye tall viser at det er kristendommen som kapper land.

Anført av bloggere som «Fjordman» - også kjent som Ålesund-mannen Peder Are Nøstvold Jensen (36) - var det en hyppig forestilling at horder av muslimer var på vei til Europa i en konspirasjon for å overta kontinentet.

Fjordman og hans likesinnede bommer totalt på fakta, viser ny forskning. Årsaken er at fødselstallene blant verdens muslimer synker kraftig, og har gjort det de siste 20 årene:

  • I 1990-2000 vokste befolkningen med 2,3 % i året.
  • I 2000-2010 sank veksten til 2,1 %.
  • Fra 2010-2020 synker den videre til 1,7 %.
  • Og fra 2020 er prognosen 1,4 %.

Hovedårsaken til synkende fødselskull er høyere utdanning blant muslimske kvinner.

De 44,1 millioner muslimene i Europa utgjør totalt 6 prosent av kontinentets befolkning.

Fødselskullene blir mindre og den muslimske befolkningen i Europa blir stadig eldre.

Det er altså ingen overhengende sannsynlighet for at islam overtar kontinentet i overskuelig fremtid. I 2030 anslår PewResearch at andelen muslimer i Europa vil være 8 %.

Her kan du lese fremskrivningen: Fremtiden til den globale muslimske befolkningen

Studien er gjennomført av det anerkjente amerikanske PewResearchCenter. Senteret ble startet av avisgruppen Times Mirror, og har knyttet til seg kjente personer som USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright.

Den ferske studien av religionenes fremvekst er gjort gjennom undersøkelser av menigheter og rundt 2400 datakilder fra over 200 land.

Studien viser at rundt 3/4 av alle muslimer i verden bor i 49 land hvor det er islamsk flertall. Kun 3 % bor i de mest utviklede landene i Europa, Nord-Amerika, Australia, New Zeeland og Japan.

Den muslimske befolkningen øker raskere enn resten, men høyere utdannelse blant kvinner gjør at fødselstallene synker. Kilde: PewRecearchProject.
Fremskrivningen sier at sunnimuslimer vil utgjøre nær 90 % av alle muslimer i 2030, og at verden vil ha 2,2 milliarder muslimer av en total befolkning på 8,4 milliarder i 2030.

- Muslimer vil fortsette å være en relativt liten minoritet i Europa og på det amerikanske kontinentet, men andelen av totalbefolkningen vil øke i disse regionene, konkluderer PewResearchCenter, som spår at enkelte land, som Frankrike, vil ha 10 % muslimer i 2030.

Den virkelige ekspansive religionen er kristendommen.

I 1910 bodde to av tre kristne i Europa. Siden da har antallet firedoblet seg, fra 600 millioner til rundt 2,2 milliarder kristne i dag.

Det nye er at kristendommen har spredd seg utover, og blitt noe svakere i de gamle kjerneområdene.

Grovt sett har kristendommen holdt følge med befolkningsveksten, og de kristne har underlagt seg både det amerikanske kontinentet, store deler av Asia og ikke minst Afrika sør for Sahara (hvor det har vært en 60-dobling siste århundrede).

Verden har 115 land med mer enn en million kristne (Kilde: PewResearchCenter):

- Kristendommen er i dag, i motsetning til for et århundre siden, en virkelig global religion, konkluderer PewResearchCenter.

- Kristendommen er soleklart verdens største religiøse gruppe.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg