*Nettavisen* Nyheter.

Pensjon blir dynamitt

Statsmininster Jens Stoltenberg og LO-leder Roar Flåthen bør snakke sammen om å gi offentlige og private like pensjonsordninger.

Jobber du i privat sektor, må du regne med økt skatt for å betale de gode pensjonene til offentlig ansatte.

De fleste opplever pensjon som vanskelig og kjedelig.

LO-sjefen vil ha pensjon inn i tariffavtalene, og varsler at 2014 blir et pensjonsoppgjør.

Men nå brygger det opp til en knallhard strid om milliardforpliktelser, og om det er ansatte, arbeidsgivere eller staten som skal sitte igjen med Svarte-Per.

Etter at Banklovkommisjonen denne uken kom med innspill om private pensjoner, kan vi nemlig få store forskjeller på private og offentlig ansatte:

  • De offentlige får 66 prosent av sluttlønnen, garantert av statskassen.
  • De private må ta risiko og får ikke garanti for 66 prosent av sluttlønnen.

- Ettersom offentlig sektor får beskyttet sine rettigheter, ser det ut som at alle innsparinger skjer gjennom private pensjonsavtaler, og det er urimelig, sier finanspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Ketil Solvik-Olsen, til Finansavisen.

Hans poeng er at de privatansatte kan bli dobbelt-tapere:

De risikerer å få dårligere pensjonsordninger selv - samtidig som de må «spleise» på de offentlige pensjonene gjennom økt skatt.

Finansavisen 8. januar 2013.

Finansavisen har regnet ut at en privat arbeidstaker må spare 2,1 millioner kroner for å matche en offentlig pensjon.

- Ja, vi har veldig gode offentlige ordninger, det er det ingen tvil om, sier finansmininster Sigbjørn Johnsen til avisen.

Det store problemet er at private bedrifter har spart for lite, og får for dårlig avkastning, til å kunne garantere de ansatte 66 prosent av lønnen fra de pensjoneres og til de dør.

Sjeføkonom Erik Orskaug i Unio mener at det mangler minst 30-40 milliarder kroner.

Les sak i Fri Fagbevegelse: - Romslig overgang til ny pensjon

Banklovkommisjonen foreslår at private bedrifter på tre år skal fase ut sine ytelsesordninger, og velge mellom to hybrider: Grunnmodellen og standardmodellen.

Les beskrivelsen her: Utredning fra Banklovkommisjonen

For nær 1 million private arbeidstakerne betyr dette at bedriften ikke lenger garanterer 66 prosent av lønnen. Til gjengjeld skal arbeidsgiveren spare rundt 8 prosent av lønnen år for år. Hvor mye pensjonistene til slutt får ubetalt, avhenger av investeringsvalg og levealder.

Arbeidsgiverne tvinges til å spare mer, men får mindre risiko siden de slipper å garantere for hva pensjonistene skal få utbetalt.

For bedriftene er det bra, fordi fremtidige pensjonsforpliktelser er en potensiell økonomisk bombe de nå får bedre kontroll over.

Men forslaget betyr store forskjeller på private og offentlig arbeidstakere.

For forslaget gjelder ikke offentlig sektor - de offentlig ansatte beholder foreløpig sine gyldne ordninger.

Jobber du i stat eller kommune, kan du glede deg over lønnsøkning helt til du går av - og samtidig vite at du uansett får 66 prosent av sluttlønnen når du går av med pensjon.

Den fremtidige regningen kan det offentlige velte over på skattebetalerne - det vil si private bedrifter og ansatte.

Men fagbevegelsen gir seg ikke uten sverdslag:

- Svakheten i privat sektor er at tjenestepensjonsordningene har vært noe som styret i bedriften har vedtatt - noe som ikke har vært avtalefestet, sier LO-leder Roar Flåthen til Dagens Næringsliv.

LO-sjefen vil ha pensjon inn i tariffavtalene, og varsler at 2014 blir et pensjonsoppgjør.

Han vil at også de private ansatte skal sikres 66 prosent av lønnen når de går av.

Det samme mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes: - Pensjon må inn i tariffavtalen i privat sektor når de nye modellene skal innføres, sier Moxnes til Dagsavisen.

Jeg mener at det er urimelig å tvinge private bedrifter til å ta en evig, ukjent forpliktelse de ikke aner omfanget av - uten å ha en vei ut.

På den annen side kan vi ikke ha urimelige forskjeller på private og offentlige ansatte - særlig ikke hvis skattebetalerne skal ta risikoen.

Derfor er jeg enig med LO-leder Roar Flåthen i at bedriftene må forplikte seg til å spare til pensjon, og at målet må være å sette av så mye at pensjonistene får økonomisk trygghet.

Men det må kombineres med at også offentlig ansatte får en form for en hybrid pensjon, hvor stat og kommuner tvinges til å spare år for år - mens de ansatte selv må ta risikoen for hvor stor utbetalingen blir til slutt.

Det må bli gi og ta, og striden vil ikke bare stå mellom staten, LO og NHO - men også mellom private og offentlige ansatte i LO.

LO-leder Roar Flåthen og statsmininster Jens Stoltenberg bør snakke sammen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.