Per Sandberg inn fra kulden

 


IKKE INNVANDRINGSMINISTER:

Frps Per Sandberg blir utnevnt til ny statsråd i morgen, ifølge NRK. (Foto: Alexander Helberg, Frp).

Å gjøre Per Sandberg til innvandringsminister, ville vært en klar provokasjon mot regjeringens støttepartier Venstre og Kristelig Folkeparti.

NRK tok hele Norge på sengen med nyheten om at Fremskrittspartiets Per Sandberg skulle bli ny statsråd med ansvar for innvandrings- og integreringspolitikken.

Nå viser det seg at spekulasjonen var feil, fortsatt i følge NRK. Andre medier melder at det tvert imot blir Sylvi Listhaug som får den jobben.

Uansett - reaksjonene viser at Per Sandberg er svært omstridt. Det kan faktisk være et argument for å gjøre ham til statsråd, men ikke som innvandringsminister.

Sandberg som innvandringsmininster ville skapt rystelser innad i Venstre og Kristelig Folkeparti. Selv langt inn i Høyre vil Per Sandberg som innvandringsminister være hardt å svelge. I mange andre posisjoner vil statsråd Per Sandberg måtte velge samarbeid foran konfrontasjon, og det kan være positivt for det borgerlige samarbeidet.

Høsten hendelser har langt på vei gitt regjeringen og høyresiden medvind for en mer restriktiv innvandringspolitikk. Asylforliket som nå blir utarbeidet på Stortinget gir regjeringen ryggdekning uten å sette inn en såpass kontroversiell person som Per Sandberg på akkurat dette feltet.

Les saken: Per Sandberg: - Dette er en oppreisning til Frp

For Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande er innvandringspolitikken et av de vanskeligste områdene for å holde partiene samlet bak støtten til regjeringen. Samarbeidsklimaet har vært bedre i høst, og statsbudsjettet gikk nokså smertefritt gjennom.

Hvorfor skulle statsminister Erna Solberg da velge å vifte med et rødt flagg akkurat nå?

Inntil valget i 2017 er Høyre og Fremskrittspartiet avhengig av støtte på Stortinget. De rødgrønne inkludert Miljøpartiet De Grønne har 73 mandater, mens Høyre og Frp har 77. For å få flertall må regjeringen ha støtte av enten Krf (10 mandater) eller Venstre (9 mandater).

Sylvi Listhaug er et bedre valg for samarbeidsklimaet, og det er en god tanke å slå sammen hele innvandringsfeltet og gi ansvaret til en statsråd. I dag er ansvaret delt mellom Anders Anundsen og likestillings- og integreringsminister Solveig Horne.

Med det omfanget innvandringen har, vil det trolig være bra å legge hele forløpet fra en flyktning kommer til Norge, og til vedkommende kommer ut i jobb og er integrert, inn i et departement.

Statsråd Sylvi Listhaug vil kunne se hele feltet i sammenheng og sette inn tiltakene der de virker best. Dessuten vil det trolig lette presset mot justisminister Anders Anundsen om han slipper ansvaret for innvandringspolitikken.

Om Per Sandberg blir en godstatsråd eller ikke, vil tiden vise. Han må makte overgangen fra å være en god retoriker til å bli god på gjennomføring. Det setter krav til samhandling med embedsverket og Stortinget, og vil kreve at Per Sandberg evner å bygge allianser. En statsråd overlever på samarbeid, og faller på hovmod og provokasjoner.

Bare spør Anders Anundsen.

NB: Denne bloggen er omarbeidet fra en første versjon, som bygde på NRKs lekkasje om at Per Sandberg skulle bli innvandringsminister.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.