*Nettavisen* Nyheter.

Permisjon fra krise

Toppsjef Bente Mikkelsen forlater Helse Sør-Øst i en krisetid, for å ta fem måneders permisjon i Roma. Foto: Scanpix.

Toppsjefen i Helse Sør-Øst tar en permisjon på fem måneder i Roma mens helseforetaket er i krise.

Det vitner om komplett mangel på musikalitet når administrerende direktør Bente Mikkelsen i februar vender Helse Sør-Øst ryggen for å nyte tilværelsen med permisjon med full lønn i Italia.

Spørsmålet Mikkelsen og Mæland bør stille seg, er: Kan det tenkes situasjoner hvor lederskapet dere får millionlønn for å utøve går foran - og kan det tenkes at krisesituasjoner må overstyre planene dere la på forhånd?

Tilbake sitter 10 av landets største helseforetak og 70.000 medarbeidere med en toppsjef i permisjon. Politikerne og eierne må konstatere at hensynet til egen viderutvikling ansees som viktigere enn å styre over 60 milliarder kroner i året.

Helse Sør-Øst har ansvaret for sykehustjenester til befolkningen i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark og Oppland.

Bente Mikkelsen er ikke første statlige toppsjef som prioriterer seg selv foran jobben. Politidirektør Øystein Mæland har tatt pappaperm fra oktober i fjor til påsken i år - kort tid etter at Norge har vært utsatt for det verste terroranslaget i historien, og mens Mælands etat har vært under hardt skyts for beredskap og håndtering av 22. juli.

Spørsmålet Mikkelsen og Mæland bør stille seg, er: Kan det tenkes situasjoner hvor lederskapet dere får millionlønn for å utøve går foran - og kan det tenkes at krisesituasjoner må overstyre planene dere la på forhånd?

Bente Mikkelsen har lov til å søke om og ta permisjon med full lønn. Men det er ikke alltid lurt å stå på sin rett. Å ta permisjon, er en rett. Å ha autoritet er derimot ingen rett, det er noe man vinner. Og akkurat for øyeblikket slåss både Mikkelsen og Helse Sør-Østs admininistrasjon for å ha autoritet mens de store sykehusene i Oslo-området nedbemanner, flytter og reorganiserer.

I instruksen til Bente Mikkelsen heter det at hun «skal også føre løpende tilsyn med helseforetak som Helse Sør-Øst RHF eier og skal påse at virksomheten der er i samsvar med vedtekter og vedtak truffet av foretaksmøtet og styret».

Les instruksen her: Instruks for administrerende direktør

Det er toppsjefen som har ansvaret for at helseforetaket har styring med økonomien, at foretaket følger norsk lov og at styret holdes orientert om viktige hendelser.

Når toppsjefen tar fem måneders permisjon nå, så undergraver det både Bente Mikkelsen og hennes ledelse i en krisetid.

Carl I. Hagen, som er medlem av helse- og sosialkomiteen i Oslo, reagerer kraftig på permisjonen som skjer mens sykehusene i Oslo i løpet av 2012 må kutte 800 millioner kr. og 1000 årsverk.

- Jeg forventer at helseminister Anne- Grethe Strøm-Erichsen(Ap) tar ansvar og rydder opp. Både styremedlemmene i Helse Sør-Øst som har godkjent kurset og Bente Mikkelsen må gå. Helse Sør-Øst trenger en ledelse som både kan og vil lede helseforetaket gjennom en vanskelig tid, sier Carl I. Hagen.

Her er styret som aksepterte permisjonen: Styret i Helse Sør-Øst

Hagen mener Mikkelsen med sitt fravær på fem måneder viser at hun ikke ønsker å lede Helse Sør-Øst gjennom krisen.

- Dette er en provokasjon overfor pasientene og de ansatte som kommer til å bli rammet av de massive kuttene i Oslos sykehus. I tider med kutt og nedbemmanninng må særlig ledelsen vise moderasjon. Det har åpenbart verken Mikkelsen eller styret i Helse Sør-Øst forstått, avslutter Carl I. Hagen.

Carl I. Hagen har tøffe måneder bak seg, men i denne saken tror jeg han har de fleste med seg.

SISTE: Bente Mikkelsen har nå innkalt til pressekonferanse for å fortelle at hun dropper permisjonen. Det er nok lurt. Men bare det å ha tenkt tanken reiser spørsmål om dømmekraften til styre og ledelse ved Helse Sør-Øst. De spørsmålene skulle man nok gjerne vært forruten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.