Pinlig for Bjurstrøm

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm innrømmer nå at gatesalg av blader kan gi rett til trygd i Norge.

Det må være pinlig for arbeidsminister Hanne Bjurstrøm at VG og organisasjonen Folk er folk kan trygderegelverket bedre enn hennes eksperter.

Opp som en løve og ned som en skinnfell.

Slik fremstår arbeidsministeren og hennes støttespillere, blant dem Arbeiderpartiets stortingspolitiker Anette Trettebergstuen.

Først var det ikke måte på hvor langt på jordet og uredelig VGs sak om at gatesalg kan gi trygverettigheter var. Og nå må arbeidsmininsteren krype til korset: - Gatesalg organisert på fast måte med fastsatt lønn og en arbeidsgiver som vet å betale, kan kvalifisere til et arbeid etter EØS-retten, sier Bjurstrøm til VG.

Les saken: Innrømmer at gatesalg kan gi trygd

Det er andre toner enn for bare noen dager siden, da eksempelvis Anette Trettebergstuen skrev følgende melding på Twitter: "Om VG hadde tatt inn ADs kommentar om trygd og romfolket ville de ikke hatt noen sak".

Vel, vel.

Når man bortforklarer, vekker det mistanke om

a) at man ikke ønsker fokus på noe

b) ønsker å fremstille virkeligheten annerledes enn den er.

Spørsmålet er hvorfor?

Hvis vi nå lar romfolkene være i fred, og heller ser på det prinsippielle: Hva skal til for at en utenlandsk statsborger kommer inn under norske trygderegler? Og hva burde være regelen?

Alle EØS-borgere har rett til å reise til Norge, og være her i inntil seks måneder mens de søker arbeid. Er hjemlandet medlem av Schengen (det er ikke Romania), kan man dra hit uten å vise pass.

Problemet er at vi i Norge har enkelte universelle trygdeytelser (som barnetrygd og kontantstøtte), som man ikke må ha gjort seg "fortjent til". De gjelder alle hvis man blir medlem av Folketrygden.

Problemet er at det åpenbart ikke er en absolutt nedre grense for utlendinger som kommer hit for å kvalifisere for å bli medlem - det er rom for skjønn.

Ifølge politiet har man godtatt ned mot ti timers arbeid i uken, og det er - naturlig nok - ingen regler som sier at bladsalg ikke er arbeid godt nok.

Dette smutthullet er det Folk er folk utnytter, og det spesielle er at relativt små inntekter kan utløse mye større trygdeutbetalinger (i motsetning til for eksempel ledighetstrygd, som betales i forhold til lønnen du hadde før ledigheten).

Satt på spissen kan man altså kjøpe bladene selv, skatte for "inntekten" og få utbetalt barnetrygd og kontantstøtte i hjemlandet - betalt at den norske staten.

Trolig hindrer EØS-lovgivingen at vi har andre trygderegler for nordmenn enn for utlendinger. Barnetrygd og kontantstøtte er for alle - bladselgere, arbeidsledige og skipsredere.

Men det er UDI som fastsetter reglene for å få registreringsbevis, og forutsetningen er at man har en gyldig arbeidskontrakt. Men det nåværende regelverket godtar altså ned til ti timers arbeid i uken, og Folk er folk skriver nå ansettelseskontrakter på løpende bånd.

I stedet for å komme med bortforklaringer, bør arbeidsmininster Hanne Bjurstrøm se på regelverket og svare ordentlig på om man vil godta at Folk er folk ansetter mange hundre nye bladselgere - og samtidig gjør dem til medlemmer av Folketrygden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.