RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Pose og sekk for Fagforbundet

 

Fagforbundets leder Jan Davidsen får mye for pengene. Foto: Scanpix.

Fagforbundet bruker 16 millioner kroner på rødgrønn valgkamp. Det er ikke så rart. Medlemmene har fått ti ganger mer i økt skattefradrag.

Mens andre pengekilder tørker inn, kommer stadig mer av partienes bidrag fra det offentlige - og fra fagforeninger.

Noen partier får enorme beløp, andre får lite og ingenting. Dermed kan enkelte partier slå på stortrommen, mens andre må drive valgkamp på sparebluss.

Etterhvert som valgdagen nærmer seg, øker kampen om de siste velgerne. Det koster penger, og ingen bruker mer på markedsføring enn Fagforbundets  leder Jan Davidsen.

For alle Fagforbundes medlemmer betyr det et inntektsfradrag på 1,2 milliarder kroner

Hans 315.000 medlemmer jobber stort sett i offentlig sektor, og er mot konkurranse fra private tilbydere. Nå pøser Fagforbundet hele 16 millioner kroner inn i valgkampen. Det er dobbelt så mye som hele valgkampbudsjettet til Høyre, og like mye som Høyre og Fremskrittspartiet bruker tilsammen, ifølge Dagens Næringsliv.

Fagforbundet kjører tunge annonsekampanjer mot Høyre og Fremskrittspartiet, og de har hyret Åge Aleksandersen til en turne landet rundt - med taler fra rødgrønne politikere. I tillegg har Fagforbundet betalt 400.000 kroner til en videokampanje mot privatisering (se nederst)  med NRK-profilene Nils og Ronny.

 

Faksimile: Dagens Næringsliv.Annonsekampanjen Fagforbundet kjører mot private.

Til gjengjeld har Fagforbundet fått mange politiske triumfer de siste årene.

Nylig vant Fagforbundet kampen mot fleksible turnuser. Fortsatt har Fagforbundet sentralt og Jan Davidsen rett til å nekte arbeidstidsordninger selv om både ansatte og arbeidsgiver på en institusjon har blitt enige.

I tillegg er altså pengestøtten til partiene og valgkampstøtten småpenger i forhold til hva Fagforbundets medlemmer får i skattelette.

Da den rødgrønne regjeringen overtok i 2005, var det såkalte fagforeningsfradraget på 1.800 kroner. Dette er et fradrag alle medlemmer i fagforeninger kan trekke fra i selvangivelsen.

Mens alle andre skattekutt er bekjempet med nebb og klør, er dette fradraget øket jevnt og trutt. I år kan medlemmene trekke fra 3.660 kroner på skatten.

Medlemmene betaler altså kontingent for å dekke lønnen til Jan Davidsen og resten av arbeidet i Fagforbundet, og så kan de trekke fra denne utgiften. Dermed tar staten en del av denne regningen gjennom skattefradraget.

For Fagforbundes medlemmer betyr det et inntektsfradrag på 1,2 milliarder kroner.

Det gir 325 millioner kroner i spart skatt - penger som ellers ville gått i statskassen.

Vanligvis er venstresiden og fagforeningene negative til lavere skatt fordi det angivelig utarmer offentlige tjenester og raserer tilbudet for barn, eldre og syke.

Men det gjelder ikke fradraget som kun går til deres egne medlemmer.

Der er statsminister Jens Stoltenberg og LO-leder Roar Flåthen enige om at det er vel anvendte penger for å sikre et ordnet arbeidsliv.

LO-leder Roar Flåthen har uttalt at han forventer en betydlig økning av fradraget også fremover.

Les også: Milliardsjekk til LO-medlemmer

Derfor er det all grunn til å rose Fagforbundet og Jan Davisen for pengebruken. Han vet hva han gjør, og at de 16 millionene i valgkamp er vel verdt pengene. Medlemmene får godt betalt økonomisk i spart skatt. I tillegg har de fått gjennomslag i mange politiske saker.

I forhold til 2005 sparer medlemmene 160 millioner kroner mer i skatt - hvert eneste år.

Snakk om å få både i pose og sekk.

Det ville blitt ganske mange sykehjemsplasser og barnehager av en slik sum.