RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Pressen må tåle kritikken fra Øystein Stray Spetalen

Mange i pressen oppfatter milliardær Øystein Stray Spetalen som en plageånd. Nettopp derfor er han viktig i Pressens faglige utvalg.

SKARP KRITIKER: Investor og milliardær Øystein Spray Spetalen er kritisk til norsk presse. Det kan ikke forhindre ham fra å sitte i Pressens faglige utvalg.
SKARP KRITIKER: Investor og milliardær Øystein Spray Spetalen er kritisk til norsk presse. Det kan ikke forhindre ham fra å sitte i Pressens faglige utvalg. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)

Den frittalende milliardæren eier 16 prosent av det alternative nettstedet Resett, som de siste ukene har hatt gjentatte oppslag som etter alt å dømme ville blitt felt i Pressens faglige utvalg.

Det toppet seg med nyheten om at Resett har tilbudt 400.000 kroner til den nå 26-årige mannen som var involvert i ryktene rundt Venstre-leder Trine Skei Grande for å få ham til å fortelle sin historie.

Min oppfatning er at Resett i denne saken har publisert ubekreftede, og delvis feilaktige og ærekrenkende rykter, uten å konfrontere Venstre-lederen, og at tilbudet på 400.000 kroner er et opplagt brudd på presseetikken.

I ettertid har det kommet en diskusjon om at Øystein Stray Spetalen ikke lenger kan være vararepresentant til Pressens faglige utvalg. Noen argumenterer for at han ved å eie Resett, åpenbart ikke støtter norsk preseetikk. Andre mener at ingen som eier medieaksjer kan representere allmennheten i utvalget, og at Stray Spetalen derfor må ut.

TØFF UTSPØRRING: Resett-direktør Helge Lurås ble kraftig konfrontert i Dagsnytt18 på fredag.

Her kan du se Resett-redaktøren forsvare seg: Dagsnytt18

Det er mange grunner for å være kritisk til flere av Resetts redaksjonelle valg.

Men det ansvaret ligger hos Resett-redaktør Helge Lurås - ikke hos eierne. Det er faktisk et grunnleggende prinsipp.

Redaktørplakaten sier at «redaktøren (skal) ha en fri og uavhengig ledelse av redaksjonen og full frihet til å forme mediets meninger, selv om de i enkelte spørsmål ikke deles av utgiveren eller styret».

Les mer: Redaktørplakaten

Videre: «Den ansvarshavende redaktør har det personlige og fulle ansvar for mediets innhold».

Dette er svært viktig. For hvis man gjør eierne ansvarlig for redaksjonelle avgjørelser, så åpner man også for at eierne skal ha medvirkning på de redaksjonelle avgjørelsene.

Øystein Stray Spetalen har eierinteresser i Resett, Klassekampen og i Schibsted (Aftenposten, VG og de største regionavisene). Det gjør ham selvsagt ikke ansvarlig for redaksjonelle beslutninger i avisene han har en eierinteresse i.

Slik sier han det selv: - Jeg er kun investor i Resett hvor jeg eier 16 prosent av aksjene. Jeg har ingen påvirkning hverken på det redaksjonelle innholdet eller selskapets økonomiske disposisjoner, sier Øystsein Stray Spetalen til VG. Han sier videre at han ikke har vært involvert i tilbudet om 400.000 kroner.

Til overmål er det et åpent spørsmål om det alternative nettstedet i det hele tatt bør behandles av Pressens faglige utvalg så lenge det ikke er medlem av noen av presseorganisasjonene.

Det neste spørsmålet er om man ikke kan representere allmennheten dersom man har aksjer i en mediebedrift. Det spørsmålet skal styret i Norsk Presseforbund ta stilling til i mars, og det er uheldig om det blir oppfatet som en slags lex-Spetalen.

Noe habilitetsproblem er det ikke, der har Pressens faglige utvalg nok å stri med. Fra journalistene og redaktøren er det valgt fire faste representanter fra henholdsvis Schibsted (VG), Agderposten, TV 2 og NRK.

Det er knapt noen saker som ikke involverer et medium som ikke er konkurrent. Alternativt vil redaktørene i utvalget ofte ha gjort andre avveininger enn det inklagete mediet, uten at man erklærer seg inhabil av den grunn. PFU er nemlig ingen domstol, men en selvdømmeordning.

Også for allmennheten sitter det flere som har sitt virke tett knyttet til mediene og medieøkonomien, uten at det har vært sett på som et problem. Eva Sannum er eksempelvis partner i PR-byrådet Geelmuyden Kiese, og har kunder som betaler for byråets utforming av budskap som publiseres i mediene.

Les mer: Medlemmene i Pressens faglige utvalg

Totalt er det 17 medlemmer og varamedlemmer i Pressens faglige utvalg, og et stort flertall av dem har hele, eller deler, av sin personlige økonomi knyttet til mediene. At en eller flere av dem eier aksjer i mediebedrifter kan ikke være avgjørende.

To av varamedlemmene hadde med seg dårlige erfaringer med mediene inn i utvalget. Erik Schjenken ble urettmessig hengt ut i den såkalte «ambulansesaken», mens Øystein Stray Spetalen mener at mediene ofte er forutintatte og venstrevridde.

I et organ som PFU er det viktig å ha en balanse mellom medienes egeninteresse og allmennhetens ønsker. I dag representeres allmennheten av syv personer, og ingen av dem er en gjennomsnittsnordmann. Akademikerne er i massivt overtall.

Forretningsmannen Øystein Stray Spetalen er frittalende og representerer en del av allmennheten som daglig føler pressens søkelys på kroppen. At også de rike og pressekritiske er representert, må mediene tåle. Ikke minst fordi det øker legitimiteten og troen på selvdømmeordningen.

Men det aller viktigste er å holde fast på at ansvaret for hva som publiseres ligger hos redaktøren, ikke en av eierne.