Private barnehager scorer best

Kunnskapsminister Kristin Halvorsens offentlige barnehager scorer langt dårligere enn de private: foto: Kunnskapsdepartementet

Foreldrene liker fortsatt private barnehager bedre enn de offentlige barnehagene. Og de scorer bedre på alle målinger.

En ny, omfattende brukerundersøkelse bekrefter tidligere funn: Private barnehager er bedre både når det gjelder omdømme, kvalitet og verdi for pengene.

Dette går frem av ferske tall fra EPSI Norge, som er en del av et internasjonalt nettverk som gjør slike målinger. Hensikten er å hjelpe bedriftene til å forbedre seg.

Du kan lese hele undersøkelsen her: Nordmenns tilfredshet med offentlige tjenester 2010

Et interessant funn er at jo mer konkurranse de offentlige tjeneste har av private tjenester, desto bedre er de. Det tyder på at konkurransen virker.

 

EPSI drar ikke de politiske slutningene av funnene sine, men tabellen viser at barnehagen har mer fornøyde kunder enn for eksempel politiet (som har monopol på sitt område).

I helsesektoren er det som kjent et stort innslag av private, og der er kundene stort sett godt fornøyde.

I grunnskolen, derimot, er brukerne mindre fornøyde. Og der har regjeringen gjort det til en kampsak å fjerne konkurranse fra private aktører. Eneste som slipper igjennom er skoler med avvikende pedagogikk eller religiøs forkynning.

Nå har også transportbrukere alternativer, men de offentlige aktørene har ofte monopol på sin virksomhet - for eksempel NSB. Misfornøyde kunder velger bil eller fly, og offentlig transport gjør det gjennomgående dårlig på alle målepunkter.

 

I vurderingen av tallene skriver EPSI at «målinger under 60 er lavt/veldig lavt, målinger fra 60-75 er gjennomsnittlig, mens over 75 anses som høyt/veldig høyt».

I så fall scorer politiet fortsatt elendig over hele linjen, bortsett fra lojalitet (og det er en mager trøst for en aktør hvor kundene ikke har noe annet valg enn å være lojale).

Når det gjelder skole, gjør Norge det klart dårligere enn Sverige, Danmark og Finland - spesielt i ungdomskolen. Foreldrene slakter de norske skolene på punktet verdi for pengene.

Like ille er det for politiet. EPSI har spurt folk som har vært utsatt for et kriminelt forhold, og de norske kriminalitetsofrene er betydlig mindre fornøyd med hjelpen de har fått enn svensker og finner. De norske «politikundene» er bare marginalt mer fornøyd enn folk i Estland, Latvia og Litauen.

Også i transport gjør Norge det dårlig. Der blir vi slått av samtlige land i Norden og Baltikum.

Mange nordmenn mener altså at vi betaler mye for dårlige tjenester fra det offentlige. Det står i skarp kontrast til den rødgrønne regjeringens frykt for konkurranse og private aktører. Kanskje er det en av grunnene til at de raser på meningsmålingene?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.