Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Protesterer mot Siv Jensens flybonus-byråkrati

Finansminister Siv Jensen bør ta til fornuften og lytte til protestene mot de byråkratiske nye flybonus-reglene.
KRITISKE: Både næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp, t.v.) og Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann Terje Lien Aasland (Ap) kritiserer byråkratiet som de nye flybonus-reglene har gitt norske arbeidsgivere.
KRITISKE: Både næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp, t.v.) og Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann Terje Lien Aasland (Ap) kritiserer byråkratiet som de nye flybonus-reglene har gitt norske arbeidsgivere. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Privat bruk av bonuspoeng handler om småpenger, og det er forunderlig at Frp-politikeren velger å ta denne kampen fremfor å gjøre noe med skattetriksing som virkelig betyr noe.

Fra årsskiftet er norske arbeidsgivere pålagt å rapportere noe de ikke vet noe om (de ansattes bruk av bonuspoeng). Og det er pålagt å sette en verdi på noe som er vanskelig å anslå (reell verdi på poenguttaket).

De fleste som lever i den virkelige verden forstår at dette er en sak hvor byråkratene i Finansdepartementet og Skattedirektoratet har laget regler som virker logiske bak skrivebordet, men som er nesten umulig å etterleve i det virkelige liv.

Heldigvis forstår stadig flere på Stortinget at hastevedtaket fra i fjor sommer om å pålegge arbeidsgiverne å bruke tid og krefter på de ansattes flybonuspoeng, var forhastet.

Både Arbeiderpartiets og Senterpartiets næringspolitiske talspersoner vil se på saken på nytt.

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Terje Aasland mener helt korrekt at reglene er «en unødig økt belastning på næringslivet».

Også Bedriftsforbundet - som organiserer rundt 4.000 små og mellomstore bedrifter rundt om i landet - protesterer.

Dette er en sak hvor regjeringen har skutt seg selv i foten og hørt mer på skattebyråkratene enn på folk flest.

Nå får de som fortjent, og det er et tankekors at Arbeiderpartiets og Senterpartiets næringspolitikere tydeligvis har bedre lytteapparat for hva som rører seg ute i bedrifts-Norge.

Storbedriftene gjør det enkelt for seg selv ved å forby private uttak av bonuspoeng. For å vri det inn, så betyr det null kroner til statskassen, men en stor seier for misunnelsen.

Prinsipielt bør økonomiske fordeler opptjent i arbeid, beskattes. Der har teoretikerne rett. Men skattereglene er fulle av praktiske avgrensninger. Det er altså lov å bruke sunn fornuft.

Derimot er det både prinsippløst og upraktisk å pålegge arbeidsgiverne å rapportere hva de ansatte gjør på fritiden.

Dagens Næringslivs legendariske redaktør Kåre Valebrokk mente alltid at en stat ikke bør ha flere lover og regler enn de som er nødvendige og som man akter å følge opp.

Flybonusreglene svikter på begge disse testene.

Reglene er unødvendige fordi bonuspoeng er forhold som enkelt kan løses mellom arbeidsgiver og de ansatte, uten statens medvirkning.

Arbeidsgivere som ikke vil at de ansatte skal få poengene, kan enkelt lage et reisereglement som sier at alle bonuspoengene skal brukes på firmareiser.

I tillegg er reglene tilnærmet umulig å følge opp. Det er absurd å pålegge arbeidsgiver å rapportere noe de ikke har innsikt i (de ansattes bonuskonto) og som skjer på de ansattes fritid (uttak).

Når Equinor, DNB og Telenor sier at de vil forby private uttak av bonuspoeng, så sier storbedriftene enkelt og greit at bonuspoeng ikke er noe de vil bruke tid og krefter på å følge opp.

Min oppfordring til Siv Jensen er å ta til fornuften og snu før det går prestisje i å tviholde på de byråkratiske og prinsippløse bonusreglene som neppe kommer til å innbringe mange kronene i statskassen.

Hva mener du om denne saken? Nettavisen har laget en ny leserbrev-tjeneste som gjør det lett å komme til orde og lettere å bli hørt. De beste innleggene kommer på forsiden av Nettavisen!

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).