RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Psykia-tro

 

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik ønsker selv å bli regnet som tilregnelig. Foto: Paul Weaver, Nettavisen.

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik er ikke ved sine fulle fem, men var han psykotisk da han drepte 77 mennesker 22. juli?

Før 22. juli trodde nok de fleste av oss at straffefrihet for utilregnelige personer gjaldt mennesker som ble drevet viljeløst av tvangstanker.

Når den nye rettsmedisinske rapporten nå hevder at massedrapsmannen var tilregnelig, står vi igjen med et fagfelt som kan omdøpes fra psykiatri til psykia-tro.

To ledende psykiatrere slo i den første rapporten fast at Anders Behring Breivik var paranoid schizofren og drevet av grandiose vrangforestillinger. Den nye rapporten slår derimot fast at «observanden var ikke psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad (§ 44) på tiden for de påklagde handlinger».

De to rettspsykiatriske sakkyndige Terje Tørrisen og Agnar Aspaas la til at de var så sikre på sin konklusjon «som metoden ga grunnlag for å være».

Det var i det minste ærlig sagt, men utfordringen for domstolen blir nå om det er hevet over enhver tvil at Anders Behring Breivik var tilregnelig. Hvis det derimot er tvil - for eksempel med den første rapporten som grunnlag - så kan han ikke straffes.

Uansett hva domstolen kommer frem til er det mest sannsynlige utfallet for massedrapsmannen personlig at han vil være sperret inne for resten av livet - med knallharde sikkerhetstiltak. Enten i fengsel med sikring, eller som eneste psykiatriske pasient på et psykiatrisk sykehus innenfor fengselet.

AUF-leder Eskil Pedersen har rett i sin kommentar om at det ligger «politisk ekstreme holdninger bak angrepet».

Anders Behring Breivik ønsker å bli erklært tilregnelig fordi han vil at samfunnet skal annerkjenne hans terroraksjon som en brutal politisk handling.

Andre ønsker ham erklært tilregnelig for at han skal få sin straff, mens andre igjen ønsker at han skal bli erklært utilregnelig fordi massedrapsmannens forvirrede politiske holdninger er hinsides all fornuft - og fordi brutaliteten tyder på at det var en gal manns verk.

Dette blir det nå opp til retten å avgjøre, og dagens rapport gjør at konklusjonen er mer åpen enn tidligere. I det minste har det fjernet en illusjon om at psykiatiatrien kan gi oss endelige fasitsvar.

Det store spørsmålet er om også andre voldsmenn har gått fri som følge av tvilsomme rettspykiatriske rapporter.

Selve tilliten til rettspsykiatrien har fått et skudd for baugen.

Men vi står også igjen med et stort moralsk dilemma:

Massedrapsmannen som myrdet 77 mennesker 22. juli påførte venner og pårørende enorme lidelser - og rammet hele Norge.

Anders Behring Breivik visste hvilke følger handlingene fikk for andre mennesker.

Er det rimelig at slike mennesker skal slippe straff selv om de har grandiose vrangforestillinger?

Eller er det å frita mennesker for straff i siste innstans å ta fra dem menneskeretten å ta konsekvensen av egne handlinger?