*Nettavisen* Nyheter.

Røkke var smart, svenskene smartere

Daværende næringsminister Dag Terje Andersen kjøpte aksjer for fem milliarder uten å bruke finansielle rådgivere. Foto: Scanpix.

Kjell Inge Røkke var smart, men den svenske Wallenberg-familien har vært ute en vinternatt før.

Svenskene slipper unna med gevinst, mens den norske staten ligger an til å tape en milliard kroner på aksjekjøpet i Aker Holding.

Forskjellen er at svenskene gjorde hjemmeleksen - kombinert med sunn skepsis og forsiktighet.

Derfor kan Wallenberg nå forlange at Røkke kjøper tilbake aksjene og betaler 1,8 milliarder kroner.

Svenskene får ikke bare igjen det de la inn - de krevde og fikk også en rentekompensasjon på rundt 200 millioner kroner!

Statens aksjekjøp fremstår som naivt og dårlig gjennomført. Det verste er at statens fem milliarder kroner ble skutt inn uten reell innflytelse.

Staten har ingen slik opsjon, og har for øyeblikket et verditap på en milliard kroner - pluss at man frivillig låste seg inn i Aker Holding i ti år uten noen exit.

Ansvaret har daværende næringsminister Dag Terje Andersen.

Les også saken: Røkke må ut med 1,8 milliarder

Statens aksjekjøp fremstår som naivt og dårlig gjennomført. Det verste er at statens fem milliarder kroner ble skutt inn uten reell innflytelse. Staten eier nemlig ikke aksjer i Aker Solutions (som var selskapet man ville holde på norske hender), men i eierselskapet Aker Holding (der Røkke har full kontroll).

Dette, kombinert til at man betalte full børskurs og ikke har noen fluktmuligheter, tegner bilde av statens glade amatører.

I ettertid er det vanskelig å forstår hvordan Næringsdepartementet kunne havne i denne suppen. Daværende statsråd Andersen har forklart at man ønsket å sikre Aker Solutions i Norge, og at man ikke brukte finansrådgivere fordi børskursen var riktig å bruke.

Det siste er åpenbart feil, fordi det er en forskjell på prisen på en aksje du kan kjøpe og selge neste dag - og en post hvor du er innelåst i ti år med Kjell Inge Røkke.

Etter at svenskene nå forlater holdingsselskapet, sitter staten igjen med 30 prosent av Aker Holding AS. Kjell Inge Røkkes Aker ASA eier 70 prosent (hvis de ikke bruker sin rett til å kjøpe en andel av svenskenes aksjer).

Dersom Dag Terje Andersen i sin tid trodde at eierposten ville gi ham en hånd på rattet, er staten nå redusert til passasjer.

Dessverre ikke gratispassasjer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.