*Nettavisen* Nyheter.

Røykerne skal jages fra offentlige plasser

FORBY UTENDØRS RØYKING: Kristelig Folkepartis nestleder og helsepolitiske talsperson, Olaug V. Bollestad, vil forby røyking på offentlige plasser utendørs. Foto: Audun Braastad

Når intet annet biter på de hardnakkede røykerne, så skal de jages fra offentlige plasser utendørs.

05.04.18 15:39

Stadig færre røyker, men de seigeste har holdt ut nesten 30 års røykeforbud i alle offentlige bygninger, møterom og arbeidslokaler.

Nå skal de jages bort fra offentlige plasser utendørs, hvis Kristelig Folkepartis helsepolitiske talsperson Olaug V. Bollestad får viljen sin.

Klikk på bildet for å forstørre.

TØFFE ADVARSLER: Alle røykpakninger har tydelige helseadvarsler. Foto: Lovdata

Sammen med Arbeiderpartiet og SV foreslår hun følgende: «Stortinget ber regjeringen utrede og fremme forslag om endringer i tobakkskadeloven med mål om å hindre at en ny generasjon blir avhengig av tobakk og mål om å gjøre flere arenaer i samfunnet tobakksfrie og styrke vernet mot passiv røyking».

Helt konkret er det snakk om offentlige plasser, torv, bussholdeplasser og andre allmenne møteplasser utendørs.

Det pussige er at tobakk er et lovlig produkt, som selges over disk i norske butikker og kiosker, og som gir staten hundrevis av millioner kroner i tobakksavgift og merverdiavgift.

Klikk på bildet for å forstørre.

FÆRRE RØYKERE: Andelen som røyker daglig har falt fra hver tredje til hver tiende person de siste 25 årene. Foto: Statistisk sentralbyrå

Nedgangen kommer som følge av en konsekvent tøff politikk mot tobakk. Neste år er det 400 år siden kong Christian IV forbød røykting på norske skip, og satte straffen til kjølhaling (!).

Allerede i 1973 vedtok Stortinget tobakkskadeloven. Siden har vi fått aldersgrenser, totalforbud mot tobakksreklame, helseadvarsler på pakkene og krav om å legge dem under disken.

Røykeforbud på arbeidsplassen ble vedtatt i 1988, og utvidet til serveringssteder under KrFs helseminister Dagfinn Høybråten i 2004. Det er forbudt å røyke utenfor sykehus og offentlige virksomheter skal være røykfrie. Fra juli i fjor gjelder dette også e-sigaretter uten nikotin.

Den brutale politikken virker - men noen holder stand, og de er typisk fra 45 til 75 år gamle. Samtlige har sikkert hørt formaningene om igjen og om igjen, men velger å holde fast i sigaretten.

Men de fleste har stumpet røyken. Ikke i noen aldersgrupper er det mer enn en av syv personer som røyker daglig.

Røyking er i ferd med å dø ut, men Bollestad er utålmodig og vil ha røykingen ned enda 30 prosent. De har også mer på tapetet - nordmenn skal drikke mindre, jogge mer og kutte salt.

Klikk på bildet for å forstørre.

INTERNASJONALE MÅL: Stortinget har sluttet seg til internasjonale mål for folkehelsen. Det blir slutt på å ta en røyk i TV-stolen, med en pils og en skål potetgull i nærheten. Foto: Representantforslag om røykelov (Stortinget)

Men er det opp til Stortinget å begrense folks eget valg om å røyke?

Ja, mener Kristelig Folkeparti, SV og Arbeiderpartiet: - De fleste begynner å røyke tidlig i livet. Over 70 prosent røykedebuterer før fylte 20 år, over 50 prosent før de er 18 år. Over 80 prosent av røykerne angrer senere på at de begynte å røyke, heter det i forslaget.

Klikk på bildet for å forstørre.

HØY UTDANNELSE, LITE RØYKING: Statistikken viser at folk med høyskoleutdannelse (fiolett) røyker vesentlig mindre enn de som bare har videregående skole (gult) eller grunnskole (grønn). Den grå bakgrunnen viser hele befolkningen. Foto: Statistisk sentralbyrå

De fleste bør akseptere at samfunnet hindrer røykere i å plage andre, og utsette barn og andre for farlig passiv røyking. I dag er det en selvfølge at arbeidsplasser og restauranter er røykfrie, og det er få gjenlevende som fortsatt savner røyking ombord i fly.

Men det nærmer seg overformynderi hvis folk nektes å røyke utendørs på plasser der de ikke plager noen. Og samfunnet aksepterer en rekke andre ufornuftige beslutninger som går ut over helsen - som overvekt, lite mosjon og høyt inntak av sukker og salt.

Det viktigste er at krigen mot røykerne er i ferd med å bli vunnet, og at de mest hardnakkede uansett kommer til å fortsette med å røyke til de dør. Å jage dem fra offentlig grunn fremstår som overilt.

Hva mener du? Er det riktig å jage røykerne fra torv og andre offentlige plasser utendørs?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.