*Nettavisen* Nyheter.

Rykter og sverting er noe annet enn journalistikk

IKKE HOMOFIL LIKEVEL: Jens Stoltenberg ble utsatt for en rykteflom der «alle» visste at han var homofil. Det viste seg å være rent oppspinn. Foto: Skavland (NRK)

Oppsiktsvekkende påstander som «alle» har hørt, trenger ikke være noe annet enn rykter og bakvaskelser.

19.01.18 11:51

Tidligere ble journalister som regel kritisert for det vi skrev - ofte av personer som følte seg uthengt, eller av lesere som sympatiserte med det de oppfattet som ofre for pressens forhåndsdømming.

Men de senere årene har en annen kritikk blitt mer utbredt, nemlig pågående spørsmål på sosiale medier om hvorfor de såkalte MSM (main stream media) unnlater å skrive om ulike temaer.

Spørsmålene underbygges av lenker til ulike kilder, og det er noen gjengangere:

  • Overgrep gjort av innvandrere i andre land
  • Tall og utsagn som styrker klimaskeptikere
  • Saker som setter Donald Trump i bedre lys
  • Ærekrenkende «fakta» om enkeltpersoner

Hvorfor skriver dere ikke om dette? spør innsenderne, og de har selv svaret - nemlig at det finnes en stor konspirasjon, der de store mediene samarbeider om å skjule sannheten for folk flest.

I veldig mange tilfeller bommer man på premisset om at sakene ikke er omtalt. Ofte fordi sakene er noen uker gamle når de får spinn i sosiale medier. Andre ganger er sakene lest og vurdert, men lagt bort fordi det er hendelser som ikke har stor nyhetsinteresse.

For Nettavisen er det viktigste kriteriet i nyhetsvurderingen å prioritere saker som er viktige, og som leserne er interessert i. Både innvandring, klimaendringer og Donald Trump er temaer som er viktige og som engasjerer. At vi aktivt skulle legge bort saker i en stor konspirasjon er helt hinnsides, men som kjent er det nesten umulig å dementere konspirasjoner

Den siste kategorien er enklere å besvare. Nettavisen publiserer ikke ærekrenkende opplysninger om enkeltpersoner hvis det ikke er solide kilder. At «alle» har hørt ditt og datt er på ingen måte en garanti for at det er sant.

Pressens etiske regelverk (Vær varsom-plakaten) gir klare føringer for når vi skal identifisere personer. Vi skal unngå forhåndsdømming. I tillegg heter det at vi skal være varsomme med å identifisere personer i en tidlig fase av etterforskningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

VÆR VARSOM: Pressens etiske regelverk tilsier at vi er varsomme med å identifisere personer i en tidlig fase av etterforskningen. Foto: Vær varsom-plakaten (Norsk Presseforbund)

Dette blir ofte et skjønnsspørsmål, og mediene er slett ikke alltid konsekvente. Men det er denne vurderingen som ligger bak at ingen store medier har identifisert den såkalte samfunnstoppen som er varetektsfengslet, siktet for å ha utnyttet sin stilling for å få sex.

Foreløpig er etterforskningen i en tidlig fase, og vedkommende er verken tiltalt eller dømt for noe som helst. Skulle etterforskningen styrke mistanken og føre til tiltale og dom, vil samfunnstoppen bli navngitt.

Opp gjennom årene har Nettavisen (og jeg vil anta, også de fleste av våre konkurrenter) fått høre en serie rykter om både mannlige og kvinnelige politikere.

Et godt eksempel er de hardnakkede ryktene om at Jens Stoltenberg er homofil. I hans egen selvbiografi «Min historie» går det frem at ryktene oppstod etter at Stoltenberg gikk på kino med sin venn Kjetil Try. Stoltenberg skulle angivelig ha flyttet ut hjemmefra, noe som var rent oppspinn.

Det hjalp ikke at han dementerte ryktene overfor partikolleger og mediene - til slutt ble han presset på hvorfor han ikke kunne stå frem, i stedet for å være i skapet.

Til slutt så han ingen annen utvei enn å stille opp i et avisintervju, skriver han i selvbiografien:

«Jeg mente fortsatt at det var prinsipielt feil å kommentere rykter, men dette gikk ikke lenger. I intervjuet med VG slo jeg fast at «Det er litt underlig stadig å få høre at jeg har flyttet fra henne jeg har bodd sammen med i snart tyve år. Enda rarere er det å bli fortalt at jeg har flyttet sammen med en lang rekke navngitte personer av både det ene og det andre kjønn. Dessuten er det litt slitsomt for familien at folk tror vi ikke lever sammen lenger». Da stoppet det.»

Lærdommen er enkel - noe blir ikke sant fordi om alle har hørt det.

Bare spør Jens Stoltenberg.

NB! Vi har fjernet kommentarfeltet fordi flere la inn rykter og bakvaskelser av enkeltpersoner, i stedet for å diskutere saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.