RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Saftige millionlønninger for de rødgrønne i Oslo

Toppene har gitt seg selv 100.000 i lønnstillegg siden de tok over makten.

MILLIONLØNNINGER: Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byrådene Hanna E. Marcussen og Lan Marie Berg fra Miljøpartiet De Grønne får pene lønnstillegg og saftige millioninntekter.
MILLIONLØNNINGER: Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byrådene Hanna E. Marcussen og Lan Marie Berg fra Miljøpartiet De Grønne får pene lønnstillegg og saftige millioninntekter. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Sommeren var knapt over før forretningsutvalget i Oslo bestemte seg for på nytt å skru opp lønningene for Oslo-politikerne.

Også Rødt stemte for å gi politikerne lønninger de aller fleste kan misunne dem:

■ Byrådsleder Raymond Johansen og ordfører Marianne Borgen (SV) får 1.365.016 kroner i lønn.

■ Resten av det rødgrønne byrådet fra SV, MDG og Arbeiderpartiet får 1.228.514 kroner i året.

Som en liten klapp på skulderen nå ved inngangen av høsten får alle politikerne etterbetalt lønnsveksten fra 1. mai i år.

Her er de nye lønningene: Byrådene tjener mye mer enn Stortinget

SOLID LØNNSVEKST: De nye lønningene gir byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og ordfører Marianne Borgen (SV) nærmere 1,4 millioner kroner i årslønn.

Det var et enstemmig forretningsutvalg som stemte for de nye lønningene. Ifølge VårtOslo var alle de rødgrønne partiene for de nye millionlønningene, men også Venstre, KrF, Frp og Høyre stemte for.

JA TIL BEDRE LØNN: Samtlige partier stemte for bedre lønn til seg selv.

Det interessante er at både Oslo-politikerne og Stortinget har satt lønnsvekst «på autopilot». Oslo har nemlig bestemt seg for at ordfører og byrådsleder skal ha like godt betalt som norske statsråder.

Pussig nok, siden statsrådene leder et land som er vesentlig større og har nesten ti ganger flere innbyggere.

STEMTE FOR: Rødts medlem i forretningsutvalget, Eivor Evenrud, stemte for å øke millionlønningene til politikertoppene.

Også Rødts medlem i forretningsutvalget, Eivor Evenrud, stemte for forslaget som innebærer at toppene får 40.000 kroner i lønnshopp.

Når lokalavisen VårtOslo begynte å undersøke saken, kom tvilen på bordet. - KrF tar gjerne en diskusjon om hvilket system og nivå vi skal ha for godtgjøring av folkevalgte i byråd, bystyre og bydeler. Noen av godtgjørelsene er høye, sier KrFs gruppleder Eirik Lunde til avisen.

Og Rødts Eivor Evenrud mener ideelt at heltidspolitikerne skal ha gjennomsnittslønna til lærere, pluss 20 prosent.

Men begge stilte seg altså bak det enstemmige vedtaket om å gi mange av toppene millionlønn og vel så det.

Lønningene til politikerne ligger nå på det dobbelte av det som velgerne har i lønn, går det frem av lønnsstatistikken til Statistisk sentralbyrå. Ledere innenfor helsetjenester, eldreomsorg og sosialomsorg tjener 600-700.000 kroner i året, viser statistikken.

Da Stortinget nylig banket igjennom sin egen lønn, skrev Rødt-representant Bjørnar Moxnes følgende: «Rart med det! Alle partier unntatt MDG, SV og Rødt stemte for en solid lønnsøkning til seg selv. Husk det neste gang politikerne maner alle andre til moderasjon!».

I forretningsutvalget i Oslo kommune er altså alle de rødgrønne partiene med på å bevilge seg høyere lønn.

Hva mener du? Har politikerne troverdighet i spørsmål om deres egen lønn?