*Nettavisen* Nyheter.

Seig kamp mot LO

Senterpartiets Geir Pollestad vil gi alle like rettigheter ved permitteringer. Foto: Senterpartiet

LO har gravd seg ned i en meningsløs skyttergravkrig mot andre ansattes rettigheter. Det kan undergrave hele organisasjonen.

Saken gjelder hvilke rettigheter de 600.000 norske arbeidstakerne som ikke er medlem av en fagforening har ved permitteringer.

Les også: - Vil tvangsinnmelde 600.000 arbeidere

LO-medlemmene blir varslet og får drøfte behovet, mens ikke-medlemmer kan permitteres uten videre. Dette er et hull i loven som bør dekkes slik at alle ansatte har like rettigheter.

Å bli permittert er et hardt inngrep for den enkelte, og det burde være en selvfølge at man har rettigheter til varsling og drøftinger før et slikt tiltak brukes.

Under finanskrisen ble permitteringer brukt aktivt, både av regjeringen og næringslivet. En lovendring åpnet for permittering i inntil 52 uker. I praksis betyr det maksimalt 2/3 lønn i denne perioden - for folk med normalt høye lønninger ofte betydelig mer.

Å bli permittert er altså et hardt inngrep for den enkelte, og det burde være en selvfølge at man har rettigheter til varsling og drøftinger før et slikt tiltak brukes.

Advokat Nicolay Skarning har kjempet en seig kamp, og nå ser han ut til å vinne.

Advokat Nikolay Skarning har ført en seig kamp mot LO etter å ha sett hvor urettferdig loven virker. Skarning har også skrevet bok om permitteringsreglene. Nå ser det ut til at Senterpartiet er på glid i saken.

I første omgang fikk han et kort, ubegrunnet avslag fra LO på sine forslag om like rettigheter:

- Dette er en del av hovedavtalen mellom LO og NHO, så jeg skjønner ikke at dette er noen stor sak, sier LOs nestleder Tor-Arne Solbakken til Nettavisen.

- 600.000 ansatte i privat sektor har ikke tariffavtale, og arbeidsmiljøloven gir ikke rett til informasjon og drøftelse ved permitteringer, bare ved oppsigelser. Derfor har jeg foreslått noen få nye paragrafer i arbeidsmiljøloven, slik at alle har samme rettigheter til informasjon og drøftelse, slik de har ved oppsigelser, sier advokat Nicolay Skarning.

LO er på ville veier når organisasjonen vil trekke opp stigen og nekte andre ansatte selvsfølgelige rettigheter. Det er en farlig linje. Til nå har LO gått foran og kjempet igjennom rettigheter som senere har blitt rettigheter for alle. Slik må det være i et land med organisasjonsfrihet.

Skarning har vært sta og har ikke gitt seg, og nå bærer arbeidet frukter: Senterpartiets Geir Pollestad har forstått det urimelige i saken, og er innstilt på å arbeide for at rettigheter ved permitteringer skal gjelde alle ansatte - ikke bare fagforeningsmedlemmer.

Selvsagt!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag