Seigpining i Amelie-saken

Politiets utlendingsenhet tviholder på Maria Amelie. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix.

Etter å ha brukt åtte mann på å arrestere henne, velger nå politiet å anke løslatelsen av Maria Amelie. Det er ubegripelig at man utsetter seg for seigpining i offentligheten.

Det er ikke lett å forstå handlemønsteret til de offentlige myndighetene som har behandlet utkastelsen av Maria Amelie.

Man trenger ikke folkeskole for å forstå hvem som vinner sympati og støtte i den perioden.

25-åringen har bodd her i ti år, har høyere utdannelse og jobb, men plukkes likevel ut av køen av titusener som er i Norge ulovlig, og utsettes for pågripelse, kles naken og sperres inne på Trandum.

Dette opprører mange, også folk som i utgangspunktet mener at Maria Amelie må bortvises fra Norge. Den hardhendte fremgangsmåten virket helt malplassert, og var ikke egnet til stort annet enn å gi Maria Amelie sympati.

Umiddelbart etter arrestasjonen med åtte personer, la Politiets utlendingsenhet ut skrytemelding på Twitter.

Dersom prosessen og den offentlige saksbehandlingen får gå sin gang, er den mest sannsynlige utgangen at Maria Amelie flys til Moskva, settes papirløs på gaten uten penger.

I motsatt retning trekker en stor opinion og politisk støtte over hele den politiske fargeskalaen og langt inn i Fremskrittspartiet.

Derfor tror mange at det endelig utfallet er at Maria Amelie kommer tilbake til Norge med arbeidstillatelse.

Amelie-saken har blitt en symbolsak og brukes som et middel for å endre norsk innvandringspolitikk.

Den kommer også til å bli pensum for alle som ønsker å studere en elendig informasjonshåndtering, som går i en konsekvent linje fra statsminister Jens Stoltenberg (som forsvarer byråkratiet mot et enkeltmenneske), fungerende justisminister Grete Faremo (som er usynlig) til utlendingsmyndighetene (som har latt det gå prestisje i saken).

Dette var bakgrunnen da Borgarting lagsmannsrett besluttet å løsløte Maria Amelie. Retten fant at politiet kunne sikre seg mot at hun stikker av på andre, og mindre dramatiske måter, enn å holde henne fengslet.

Retten har tatt stilling til juridiske argumenter, men sett fra sidelinjen virker avgjørelsen fornuftig. Maria Amelie og hennes støttespillere har trolig lite å vinne på å holde henne skjult, og slik tape støtten i offentligheten. Hun har åpenbart mye bedre PR-rådgivere enn hele statsapparatet, og de forstår at en hjerteskjærende utkastelse vil være et godt kort i kampen for å få henne tilbake igjen.

Derfor er det ubegripelig at Politiets utlendingsenhet har bestemt seg for å anke saken til Høyesterett. De viser igjen en total mangel på både handlekraft og dømmekraft, og klarer å skyte seg selv i foten igjen.

At man ikke aksepterer dommen i Borgarting lagmannsrett viser at Politiets utlendingsenhet har latt det gå prestisje i saken. Det betyr at Maria Amelie må sitte fengslet frem til fredag før Høyesterett tar i saken.

Man trenger ikke folkeskole for å forstå hvem som vinner sympati og støtte i den perioden.

SISTE: Nå har lagmansretten sluppet henne fri i påvente av Høyestretts avgjørelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.