*Nettavisen* Nyheter.

Selg øl når butikkene er åpne

Når ølteltet settes opp over pilsen i matbutikken, må Frp-politiker Aina Stenersen ut i solen. Foto: Frp.

Nordmenn er tålmodige som finner seg i at øl er forbudt å kjøpe i matbutikken etter klokken seks på lørdag. Særlig når begrunnelsen er ubegripelig.

Vel er rus et alvorlig samfunnsproblem. Men det er ikke noe argument for å beholde en foreldret og meningsløs regel om å sette opp «øltelt»i butikkene fredag kveld.

Reglene finnes i den over tyve år gamle Alkoholloven. Den sier: «Salg og utlevering av alkoholholdig drikk med høyst 4,7 volumprosent alkohol kan skje fra kl. 08.00 til kl. 18.00. På dager før søn- og helligdager skal salget opphøre kl. 15.00. Dette gjelder ikke dagen før Kristi Himmelfartsdag.».

Det er altså greit å bunkre inn ølposer klokken 18.00 for å feire Kristi Himmelfartsdag, men ikke like greit å kjøpe øl etter klokken tre på en lørdag.

Det skulle være interessant å høre en alkoholpolitisk begrunnelse for akkurat det.

Alkoholloven åpner for at kommunene kan lage egne regler, men innenfor klare grenser: Etter klokken 20.00 på hverdager og etter klokken 18.00 på lørdag skal man ikke kunne kjøpe øl i butikken - uansett.

Tanken må være at tilgjengeligheten til pils i butikken vil føre til at velgerne raver rundt i ølrus og stemmer i vanvare?

Det som altså er ulovlig i en kommune, kan være lovlig rett over kommunegrensen.

Og begge steder kan man gå fra butikken og inn på en pub for å kjøpe øl.

Den opplagte løsningen er å skjerpe inn reglene mot å selge øl til mindreårige og folk som er beruset, og la andre være i fred. Å oppleve «øltelt» klokken 20.05 gjør at folk flest mister respekten for regler og de som lager dem.

Det er heller ikke lov å kjøpe øl på valgdager (!) og 1. mai (!).

Tanken må være at tilgjengeligheten til pils i butikken vil føre til at velgerne raver rundt i ølrus og stemmer i vanvare?

Du kan lese hele loven her: Alkoholloven

Det er mulig at ølposene var et dominerende rusproblem da loven ble vedtatt.

Men siden midten av 90-tallet har ølsalget falt, mens vinsalget er nesten fordoblet og brennevinsalget er økt med 30 prosent. I ungdomsmiljøene florerer partydop, og det er ingen åpningstid for narkosalget utenfor Oslo S og langs Akerselva.

Da er det jammen fint at familier som gjør storinnkjøp fredag kveld eller lørdag ettermiddag, og som kanskje har tenkt å kose seg med litt grillmat, blir nektet å kjøpe noen flasker pils til maten.

- Reglene er tåpelige, mener politisk rådgiver for Fremskrittspartiet, Aina Stenersen.

Det har hun helt rett i.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.