Gå til sidens hovedinnhold

Selvfølgelig må vi forby nikab og burka

At få bruker heldekkende plagg, er det dårligste argumentet mot å forby nikab og burka.

Den tidligere sjefredaktøren for Europas største avis, Bild, sier det enkelt og greit:

- Bare fordi dere ikke har utstrakt bruk av burka og nikab i Norge akkurat nå, betyr det ikke at det ikke kommer, sier Tanit Koch til Nettavisen.

Jeg synes det vestlige samfunn bør bekjempe burka og nikab før det får fotfeste. Det er noen problem vi ikke bør vente på skal oppstå - vi må heller ta grep og være preventive.

Samfunnet bør si tydelig fra om at vi ikke ønsker slik bekledning i Norge.

Det grunnleggende spørsmålet er om den individuelle retten til å kamuflere seg går foran samfunnets ønske om åpenhet. Et tilleggselement er om det å gå i burka og nikab virkelig er snakk om individuell frihet eller om det snarere er kvinneundertrykking satt i system.

- Det å forby heldekkende plagg er en veldig tydelig måte å kommunisere på hva vi ikke vil ha i vårt samfunn, sier den tidligere Bild-redaktøren.

Fra august av blir det forbudt å bruke ansiktsdekkende plagg i barnehager, skoler, høyere utdanning og opplæring av nyankomne innvandrere, ifølge et nytt vedtak fra Stortinget.

Arbeiderpartiets Jan Bøhler mener at forbudet ikke går langt nok, og finner det merkelig at Fremskrittspartiet ikke støttet et forslag om at forbudet skulle gjelde hele skolens område:

- Når de egentlig er for totalforbud mot ansiktsdekkende plagg på offentlig sted, burde det være en selvfølge å stemme for forbud på hele skolens område og tilsvarende. Men det gjorde de altså ikke. Nå sitter de igjen med ansvaret for at eventuelle elever som bruker nikab kun må henge den fra seg akkurat når de er inne i klasserommet, men ellers kan gå med den når de ferdes rundt i skolemiljøet - i skolegården, korridorer, kantine, osv, skriver Bøhler i en blogg i Nettavisen.

Her er Arbeiderpartiets forslag: Fikk bare Aps stemmer og stemmen til Frps Christian Tybring-Gjedde

Til gjengjeld stemte Arbeiderpartiet, SV, KrF, Rødt og De Grønne mot et forslag fra regjeringspartiene om å kartlegge omfanget av ansiktsdekkende plagg i barnehagen.

Den europeiske menneskerettsdomstolen har flere ganger slått fast at landene har rett til å forby ansiktsdekkende plagg, og at det ikke er snakk om religiøs diskriminering.

Siden det foreløpig er svært få i Norge som bruker nikab og burka, burde det være enkelt å gjøre det prinsippielt riktige - nemlig å forby heldekkende plagg fra offentlige områder. Samfunnet bør si tydelig fra om at vi ikke ønsker slik bekledning i Norge.

At få bruker plaggene i dag er et godt argument for å vedta et forbud nå - og hindre at det blir et problem.

Det er forøvrig ikke unikt med et slikt forbud. Straffelovens paragraf 185 om hatefulle ytringer sier klart at det er forbudt å bære symboler (eksempelvis nazistiske symboler) offentlig.

Der har Stortinget altså tatt avveiningen og satt retten til ikke å bli utsatt hat, foran retten til å ytre ekstreme politiske oppfatninger.

Selvfølgelig bør vi forby nikab og burka.

Hva mener du? Bør folk få bestemme selv hva de skal ha på seg, eller er det greit at samfunnet forbyr ansiktsdekkende plagg?

Kommentarer til denne saken