Senterpartiet trikser med bevis

Senterpartiet og Liv Signe Navarsete brukte klipp og lim på «beviset» de la frem fredag. Foto: Scanpix.

Partileder Liv Signe Navarsete trikset da hun la fram «bevis» for at kraftselskapene fikk vite at 700.000 kroner skulle gå til valgkamp.

Mens Økokrim fortsatt nøler med å etterforske det som åpenbart er flere lovbrudd, krangler partene seg i mellom og justerer forklaringene sine.

Les også: Økokrim må etterforske Sp

Problemet er bare at Troms Kraft, Eidsiva og Senterpartiet ikke kan være uskyldige samtidig:

  • Hvis kraftselskapene visste at pengene skulle til valgkamp, har de brutt skatteloven.
  • Hvis kraftselskapene ble ført bak lyset, har Senterpartiet brutt loven om partifinansering.
  • Hvis Senterpartiet tok seg betalt for politiske utspill, minner det om korrupsjon.

Økokrim har plikt til å starte etterforskning hvis det er grunn til å mistenke straffbare forhold. Hadde dette vært en innsidesak i aksjemarkedet, ville de rykket ut og gjort beslag. Nettopp det burde skjedd i denne saken også. Saksbehandlerne i Troms Kraft, Eidsiva og Senterpartiet skulle vært avhørt for lenge siden - og lenge før de kan lese i avisen hva de andre forklarer.

Senterpartiet er i trøbbel uansett. Partiet har tatt imot penger fra felleseide, offentlige selskaper - og det er soleklart i strid med partifinansieringsloven. Det er det ingen tvil om.

For å få frem et overbevisende bilde brukte Senterpartiet klipp og lim fra et brev til Eidsiva Moelven, og man hoppet behendig over et avsnittsskille. Etter min oppfatning er det et triks som gir et helt annet bilde enn en rimelig lesning av brevet.

Det store spørsmålet er om kraftselskapene ble fortalt dette. Hvis ikke har Senterpartiet lurt dem og tatt penger som egentlig skulle gått til et prosjekt for fornybar energi.

«Beviset» Liv Signe Navarsete la frem fredag skulle angivelig vise at kraftselskapene hadde fått informasjon. For å få frem et overbevisende bilde brukte Senterpartiet klipp og lim fra et brev til Eidsiva Moelven, og man hoppet behendig over et avsnittsskille. Etter min oppfatning er det et triks som gir et helt annet bilde enn en rimelig lesning av brevet.

Brevet er på en A4-side og handler nesten utelukkende om den såkalte Fornybaralliansens arbeid, og alt de har gjort. Som et ledd i opplistingen fortelles også at Senterpartiet vil arbeide for at fornybar energi blir sentralt i valgkampen.

Etter den lange opplistingen står det - i et nytt avsnitt - at Eidsiva vil støtte arbeidet med 500.000 kroner.

Her er fakturavedlegget: Fornybar energi

Hvis man leser vedlegget, så får man et helt annet inntrykk enn Senterpartiets pressemelding. Ved hjelp av klipp og lim har man trukket sammen to avsnitt til ett: «Senterpartiet vil arbeide for å gjeve fornybar energi og det som høyrer til der, til sentralt tema i valkampen. Eidsiva Moelven v/Ola Mørkved Rinnan har gjeve tilsagn om å støtte dette arbeidet med kr 500.000.»

Her kan du lese Senterpartiets pressemelding: Offentleggjer fakturavedlegg til Eidsiva

Poenget er at Senterpartiets sitatjuks gir et helt annet bilde enn fakturavedlegget. Et avnsittskille er fjernet. Og da virker det som om formuleringen om at Eidsiva vil «støtte dette arbeidet» viser direkte tilbake til Senterpartiets valgkamparbeid i setningen foran.

Leser man derimot hele brevet, er det åpenbart at det Eidsiva støtter er arbeidet til Fornybaralliansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag