Sett asylsøkere i arbeid

Justisminister Knut Storberget må vurdere innspillene fra Berge-utvalget om å la asylsøkere bo privat og ta seg jobb. Foto: Justisdepartementet

Det burde vært opplagt, men Frp og Høyre nøler: Sett asylsøkere og andre med midlertidig opphold i arbeid. Det er best for alle parter.

Norge har til enhvert tid flere titusener av mennesker som har lov å være i landet, men som ikke har lov til å arbeide.

Dette vil det såkalte Berge-utvalget gjøre noe med: - Lediggang er roten til alt ondt. Vi mener man må være mer sjenerøse med å gi midlertidig arbeidstillatelse slik at flere kan komme i en mer aktiv tilværelse, sier Gunnar Berge, som har ledet utvalget, til NTB.

Her kan du lese mer om mottaksutvalgets utredning.

Et godt eksempel er ethiopierne som har protestert utenfor Oslo domkirke. Norge kan ikke returnere dem til hjemlandet, så de får være i Norge. Men de nektes å ta arbeid og tjene penger lovlig. Asylsøkere settes på mottak, men det er innleide håndtverkere som maler og vedlikeholder bygningen.

Lediggang er roten til alt ondt.

Er det rart det er dyrt? Nye tall viser at utgiftene til innvandring og integrering har eksplodert på fire år – fra 6,7 milliarder til 13,7 milliarder kroner, ifølge Aftenposten.

Det pussige er at flere borgerlige partier arbeider aktivt imot at de samme innvandrerne skal få arbeide og bidra til fellesskapet: - Vi har en rekke eksempler på at dette blir brukt som argument for å bli i landet, sier Frps Per-Willy Amundsen.

Og han får følge av Høyre: - Det er mye viktigere å få til rask behandling av søknader, det er der problemet ligger, sier innvandringspolitisk talsmann Trond Helleland.

Som om det er noen motsetning mellom rask behandling av søknader, og la de som er her midlertidig også få arbeide midlertidig.

Heldigvis er det politikere som ser det åpenbart fornuftige i forslaget: - Det å være i aktivitet er positivt i seg selv. Asylsøkere vil kunne bidra til fellesskapet og samtidig få en mer meningsfull hverdag, sier KrFs innvandringspolitiske talsmann, Beir Bekkevold.

Venstre-leder Trine Skei Grande er på samme sporet. Hun vil også tillate at personer som står i asylkø får lov til «å bytte kø» til arbeidsinnvandringskøen.

Problemet er at tradisjonelle innvandringsmotstandere ikke nyanserer mellom dem som kommer hit for å arbeide, og andre. Erfaringen fra Danmark er svært positive ved å vri innvandringen til arbeidsinnvandring, og tall fra Norge viser at nesten ingen lønnstakere på korttidsopphold havner på trygd.

Samtidig har ledigheten falt seks måneder på rad - og det vil fortsette både i år og til neste år, mener NAV. Norge skriker etter flere ingeniører og dataeksperter.

Nå er ikke de fleste asylsøkere dataingeniører, men selv de med lave ferdigheter vil stå bedre rustet etter å ha vært i arbeid - i forhold til å sitte med hendene i fanget på et asylmottak.

- Vi er overbevist om at å være i aktivitet også i ventetiden vil gjøre dem bedre i stand til å håndtere tilværelsen når de kommer tilbake til sitt hjemland, sier Gunnar Berge.

Det har han helt rett i.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag