*Nettavisen* Nyheter.

Sex, løgn og videotape

Frps generalsekretær Geir Mo og partileder Siv Jensen har visst om anklagene siden høsten 2009. Foto: Frp.

Hvis en politiker har sex med en 15-åring, er det normalt en straffesak. Men Frp-ledelsens håndtering i ferd med å gjøre det til en partisak.

Alle partier rammes før eller senere av enkeltpolitikeres ukloke, kritikkverdige eller straffbare handlinger.

I England er det en regel som sier at alle sexskandaler rammer de konservative - mens alle pengeskandaler rammer Labour - angivelig fordi politikerne vil veie opp for ting de manglet i sin ungdom.

Både moralsk og strafferettslig blir det enda mer alvorlig hvis det blir dokumentert at Frp-lederen fortsatte med ulovlige handlinger som kunne vært stoppet mye tidligere.

Fellesnevneren er at politikere er mennesker som alle andre. Så lenge det finnes seksualdrifter og fristelser, vil det finnes lovbrudd og umoral.

Saken mot ordførerkandidat Trond Birkedal vil gå sin gang. Han er ikke dømt for noe som helst, men anklagene er alvorlige:

  • Sex med en gutt som akkurat hadde fylt 15 år.
  • Flere tilfeller av nakenfilming av folk som ikke visste om det.
  • Falsk identitet på internett for så skaffe seg nakenbilder.

Birkedal har selv truffet konklusjonen etter anklagene. Han har trukket seg fra alle verv i partiet og har samtykket til 14 dagers varetektsfengsling. Det er en oppsiktsvekkende sak som har fått stor omtale i mediene. Naturlig nok.

Trond Birkedal har trukket seg fra alle verv. Foto: Roy Storvik

Hadde saken endt med dette, ville den gått inn i rekken med politiske skandaler med enkeltpolitikere og blåst over uten å ramme partiet i særlig grad. Hvor strafferettslig alvorlige forholdene er, må vurderes av påtalemakt og domstoler.

Birkedal er hverken tiltalt eller dømt, og han benekter å ha hatt sex med gutten som da var 15 år.

Problemet for Fremskrittspartiet er ikke politikerens handlinger, men toppledelsens håndtering. Den minner om en miniversjon av den katolske kirke: Når det kommer påstander om overgrep, er refleksen å lukke øynene og håpe det går over.

Overfor Nettavisen nektet Frps generelsekretær så sent som mandag i denne uken for å ha kjent til saken. Onsdag uttalte Siv Jensen at det var nytt for henne at generelsekretæren kjente til saken.

Nå viser det seg at både han og partileder Siv Jensen hadde møte med Trond Birkedal og den fornærmede 15-åringen høsten 2009, ifølge Stavanger Aftenblad. Frp-ledelsen har altså visst om anklagene i flere år, men fremstilte seg som uvitende så sent som denne uken.

Dette er potensielt svært alvorlig, og det kan være straffbart å la være å melde fra til politiet hvis fremtidige straffbare handlinger kan avverges.

Både moralsk og strafferettslig blir det enda mer alvorlig hvis det blir dokumentert at Frp-lederen fortsatte med ulovlige handlinger som kunne vært stoppet mye tidligere.

Det fremgår av Straffelovens paragraf 139:

«Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som unnlater å anmelde til politiet eller på annen måte å søke å avverge en straffbar handling eller følgene av den, på et tidspunkt da dette fortsatt er mulig og det fremstår som sikkert eller mest sannsynlig at handlingen vil bli eller er begått.»

Seksuell omgang med barn under 16 år straffes med inntil 6 års fengsel, og såkalt villfarelse om alder (at man ikke visste hvor gammelt barnet var) utelukker ikke straffeskyld.

  • Det er ikke Birkedals gjerninger som er Frps problem.
  • Det er heller ikke medienes omtale av den oppsiktsvekkende saken.
  • Det er derimot partiledelsens manglende evne til å få fakta på bordet og forsøk på å spille uvitende.

Etter Søviknes-saken må det være lov å spørre: Har de ikke lært noenting?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.