Gå til sidens hovedinnhold

Sex, makt og press

USAs tidligere utenriksmininster Henry Kissinger skrev en gang at makt er det ultimate middel for sexlyst. Foto: Scanpix.

Miksen av unge, pene jenter og mektige menn har alltid vært en eksplosiv cocktail i politikken.

Med Roger Ingebrigtsens fall har et seksuelt forhold mellom en voksen politiker og en ungdomspolitiker krevd nye ofre.

Fra før har vi sett tilsvarende saker i Fremskrittspartiet og Venstre, men det er neppe noen dristig påstand at kjønnsdriften er nokså likt fordelt på alle partier - også de som til nå har sluppet unna offentlige skandaler.

Hva er det som gjør at slike saker skjer igjen og igjen?

Og; hva kan partiene gjøre for å skape trygge arenaer for unge jenter som vil inn i politikken?

USAs tidligere utenriksmininster Henry Kissinger skrev en gang: «Power is the ultimate aphrodiciac».

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un giftet seg med fotomodellen Ri Sol Un. Foto: Scanpix.

Direkte oversatt betyr det noe i retning av at makt er det kraftigste middel for å øke sexlysten.

Kissinger hadde neppe et seksuelt forhold mellom en 17-åring og en 37-åring i tankene, men snarere at mektige menn alltid har hatt en tiltrekning på kvinner.

Les også: «Umoralen» er i vekst

Ifølge norsk lov er det tillatt for voksne menn å ha sex med unge kvinner over 16 år, men det er straffbare å misbruke sin stilling eller skjenke mindreårige for å oppnå sex.

Det er ikke ulovlig for en voksen politiker og tillitsvalgt å ha sex med en ung kvinne, men partiene har regler mot slike handlinger.

Roger Ingebrigtsen erkjenner å ha brutt partiets tillit, men benekter å ha gjort noe straffbart.

Les også Elin Ørjasæters blogg: Er Ingebrigtsen-sex ulovlig?

Jeg mener at Arbeiderpartiet sentralt har behandlet Ingebrigtsen-saken hurtig og bra. Begge parter ble hørt, og det var Roger Ingebrigtsen selv som dro konklusjonen og trakk seg.

Men det er lett å forstå kritikken mot dobbeltrollen til politisk rådgiver Tonje Brenna ved Statsministerens kontor. Hun dro opp saken, samtidig som hun er samboer med Roger Ingebrigtsens rival til listetoppen, Martin Henriksen.

Les også: Politisk henrettelse

En gruppe som trolig følger sexsaken i Troms spesielt tett er foreldre til unge jenter og gutter i politikken. De færreste ønsker at deres barn skal inngå seksuelle forhold med 20 år eldre politikere.

I flere saker har skjenking av alkohol til mindreårige vært nevnt, og også en politisk kultur hvor partimøter på hoteller ender som nachspiel med alkohol, og ungdomspolitikere og eldre tillitsvalgte som deltakere. Det er velkjent at alkohol kan svekke dømmekraften.

Etter min mening må partiene ha nulltoleranse for skjenking av mindreårige.

Partiarrangementer hvor ungdom under 18 år er er med, bør være alkoholfrie.

Dette er såvidt jeg vet også retningslinjene til Arbeiderpartiet og AUF.

Men forsker Siri Søfteland ved avdeling for barn og unges psykiske helse ved Sørlandet sykehus mener at foreldre som har barn i AUF ikke kan være trygge på at barna er godt nok beskyttet mot seksuell trakassering i Arbeiderpartiet. - Aps retningslinjer mot seksuell trakassering er direkte dårlige, sier Søftestad til Vårt Land.

Partiene kan neppe regulere seg unna at tillitsvalgte mister hodet - like lite som foreldre kan være sikre på at deres barn ikke har sex med eldre partnere.

Men partiene kan begrense omfanget ved å ha klare regler for tillitsvalgtes omgang med ungdomspolitikere - og ved å være mer bevisst på alkoholservering.

I samfunnet er det lov å ha frivillig sex med personer over 16 år, men forbudt å skjenke dem fulle med alkohol eller utøve press for å oppnå det.

Politiske partier kan sette andre grenser fordi de er en møteplass mellom unge og voksne - og fordi det i ordet tillitsvalgt ligger nettopp det; tillit.

Det er den tilliten Roger Ingebrigtsen erkjenner å ha brutt.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant