RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Sex-sjikanen gir varige sår i Senterpartiet

Sex-sjikanen mot Liv Signe Navarsete har revet av plasteret på gamle sår i Senterpartiet.

INGEN OPPREISNING: Senterpartiets tidligere leder Liv Signe Navarsete har ennå ikke fått sannheten på bordet.
INGEN OPPREISNING: Senterpartiets tidligere leder Liv Signe Navarsete har ennå ikke fått sannheten på bordet. Foto: Ole Martin Wold (NTB scanpix)

Ingen står igjen som vinnere etter at politiet bestemte seg for ikke å etterforske sjikanen mot tidligere Senterparti-leder Liv Signe Navarsete.

Den som er mest svekket er partiets nestleder Ola Borten Moe, som vil slite med manglende tillit i deler av partiet i lang tid fremover. Hans motstandere vil stadig mistenke at Borten Moe vet mer om sexmeldingen enn han har fortalt.

OMSTRIDT: Nestleder Ola Borten Moe har vært omstridt i partiet, og denne saken har svekket ham.

Samtidig har runden revet opp gamle sår for den tidligere partilederen Liv Signe Navarsete, som opplevde seg presset ut av ledervervet av blant andre Ola Borten Moe.

Og det er ingen tvil om at Navarsete er bitter: - Politiet etterforsker kun saker med meg når jeg er skurken, ikke offer, sier hun til Bergens Tidende.

- Isolert ligger denne handlingen i grenseland for hva som er straffbart, og kanskje litt under. Vi mener det ikke er riktig å gå inn i saken nå når den faktisk er gammel, sier påtaleansvarlig Ronny Iden til Nettavisen.

Nå har altså både Senterpartiet og politiet gitt opp å finne ut hvem av de ti Senterparti-gutta på tur som sendte meldingen. Men det får ikke kritikken til å forstumme. Senterparti-ledelsen har åpenbart vært passive i å forfølge saken, og det er også en av grunnene til at politiet legger den død.

For partileder Trygve Slagsvold Vedum er det en ripe i lakken at han først ikke tok saken alvorlig nok, og senere at partiet ikke maktet å oppklare saken.

For Senterpartiet har saken kortvarig vært skadelig fordi alt den siste perioden har handlet om konflikten, og ikke om partiets politikk. Det går over.

Verre er at den bitre personstriden har blusset opp igjen, og den kan prege samarbeidet i partiet fremover. Det sentrale spørsmålet er om tilliten til Ola Borten Moe er så svekket at det vil redusere hans sjanser til å bli gjenvalgt i partiledelsen når den tid kommer.

Striden i Senterpartiet handler ikke isolert om en grov sexmelding, men om en dyp konflikt som både er personlig, geografisk og til en viss grad, politisk.

Dette er en strid partileder Trygve Slagsvold Vedum har ønsket å holde seg utenfor, og da valgte han ikke å ta varslingen fra Liv Signe Navarsete alvorlig nok for to år siden. Det var en lettvint løsning, men det enkle er ikke alltid det beste.

Kostnaden ved å holde seg unna konflikter er at man lett oppfattes som konfliktsky og feig.

Hva mener du? Vil striden i Senterpartiet fortsetter, eller blåser saken over nå som politiet henlegger saken uten etterforskning?