*Nettavisen* Nyheter.

Siv Jensen setter SSB-sjef på plass

Klikk på bildet for å forstørre.

 

KLAR BESKJED:

Finansminister Siv Jensen vil gi direktør Christine Meyer i Statistisk sentralbyrå klar beskjed om ikke å redusere omfanget av statistikken om økonomiske virkninger av innvandring.

Bare antydninger om at Statistisk sentralbyrå driver sensur av innvandringsstatistikk er uheldig for byrået og for det frie ordskiftet.

Denne uken fikk forskningsleder Erling Holmøy beskjed om at han ikke lenger får forske på de økonomiske kostnadene ved innvandring.

I likhet med 25 andre forskere blir Holmøy nektet å forske, angivelig som ledd i en omstrukturering av Statistisk sentralbyrå.

Nektes å regne på innvandring

Nå fjerner Statistisk sentralbyrå forskeren som regnet på kostnader ved innvandring. Det skader tilliten til byrået. Forskningsleder Erling Holmøy er ekspert på offentlige finanser på lang sikt, og har levert en rekke analyser på de langsiktige økonomiske virkningene av innvandring. Nå får ikke Holmøy forske for Statistisk sentralbyrå lenger, i likhet med rundt 25 andre medarbeidere i forskningsavdelingen.

Holmøy er den samfunnsøkonomiske forskeren i Norge som har arbeidet mest med dette feltet, og han ble håndplukket til å sitte i det såkalte Brockmann II-utvalget som utredet de langsiktige konsekvensene av høy innvandring.

Statistisk sentralbyrås direktør Christine Meyer har markert seg som en sterk motstander av innvandringsregnskap.

? Hadde det vært spørsmål om vi skulle gjøre det for første gang mens jeg har vært direktør, ville nok min holdning vært at vi ikke skulle si ja til dette, sa Christine B. Meyer til Dagens Næringsliv.

Ville sagt nei til innvandringsregnskap

SSB-sjef Christine Meyer kaller innvandringsregnskapet et "sårt punkt". SSB-sjef Christine Meyer tviler på om hun ville sagt ja til at statistikkbyrået skulle utarbeide et innvandringsregnskap dersom oppdraget for første gang hadde blitt gitt i dag.

Det er ganske oppsiktsvekkende at en direktør for et nasjonalt statistisk byrå ville nektet å lage et regnskap som regjeringen utrykkelig har sagt at den ønsker, og uttalelsen skapte naturlig nok tvil om hennes objektive rolle i denne saken.

Når hun så noen måneder senere fjerner den fremste forskeren på området, så skaper det uro. Holmøy selv viser til at Meyer og SSBs ledelse ikke likte denne forskningen.

Nå har finansminister Siv Jensen kalt SSB-direktøren inn på teppet. Hva SSB-direktør Christine Meyer privat mener om innvandring og innvandringsregnskap bør være knekkende likegyldig for jobben Statistisk sentralbyrå er satt til å gjøre. Byrået skal bringe nyttig statistikk til samfunnet, uansett om topplederen liker tallene eller ei. Og det må Siv Jensen markere.

- Jeg har registrert at det er bekymring fra flere hold for endringene som gjøres i SSBs forskningsavdeling, og vil derfor invitere SSBs administrerende direktør til å orientere om situasjonen, sier Siv Jensen til NTB.

- Som øverste leder for etaten er jeg opptatt av at SSB skal fortsette å levere sine viktige bidrag til departementet, til regjeringen, til Stortinget, til partene i arbeidslivet, og til samfunnet generelt, legger hun til.

Også Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Trond Giske frykter at omorganiseringen av SSB betyr mindre anvendt forskning på norske forhold.

Fra utsiden er det vanskelig å avgjøre om fjerningen av Erling Holmøy har et politisk bakteppe, eller om han er et mer tilfeldig offer for en større omorganisering av hele forskningsavdelingen.

Men uroen er skadelig for Statistisk sentralbyrå, og det vil være negativt om innvandringsdebatten ikke får tilgang til økonomiske analyser av kostnadene ved innvandring. Derfor er det bra at Siv Jensen setter skapet på plass og ber om informasjon om det som nå skjer.

Hva mener du? Er dette storm i et vannglass, eller frykter du at det ligger politikk bak?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag