Skal lærere ha ytringsfrihet?

 


Nå er arrangøren av Pegida-marsjen, lærer Max Hermansen, sykmeldt og byttet ut. (Foto: Berit Roald, NTB scanpix).En kostnad ved ytringsfrihet er at den beskytter mennesker og ytringer vi ikke liker. Det gjelder også den sykmeldte læreren Max Hermansen.

- Han er imot religionen min og snakker nedsettende om den. Jeg tror ikke jeg ville klart å ha ham som lærer, sier en 17-årig elev til Aftenposten.

Nå er arrangøren av Pegida-demonstrasjonen sykmeldt og byttet ut som lærer på Kuben og Etterstad skole, ifølge Aftenposten.

Les saken: Lærer kritisk til islam - byttet ut

Å kaste ut lærere på grunn av deres meninger, er uholdbart. Der er jeg enig med Kuben-rektor Kjell Ove Hauge.

- Det Hermansen gjør som privatperson, er hans valg. Men det han gjør som lærer, skal være innenfor lærerplanen, sier Hauge til Aftenposten.

Han har støtte fra byrådsleder Stian Berg Røsland: - Oslo kommunes 50.000 ansatte har ikke mindre ytringsfrihet enn andre. De står fritt til å si sin mening om ulike spørsmål, også om politikk, religion og historie, sier Røsland til NTB.

Det er verdt å minne om den franske filosofen Voltaires forsvar for ytringsfrihet: «Jeg er dypt uenig i det du sier, men vil til min død forsvare din rett til å si det».

Slik ser jeg saken:

  • Kan Max Hermansen være imot islamsk påvirknng i Norge og fortsatt være lærer: Opplagt ja.
  • Kan Max Hermansen være imot innvandring til Norge og fortsatt være lærer: Opplagt ja.
  • Kan Max Hermansen være imot muslimer eller innvandrere og fortsatt være lærer: Da har han problemer.

Det er viktig å kreve at lærerne holder seg til lærerplanen, og legger bort sine private meninger og misjonering i klasserommet. Foreldre flest vil være på vakt mot den påvirkning en lærer kan ha på barn og unge.

Samtidig er det lang historisk tradisjon for å holde «brysomme» personer og meninger unna læreryrket: Ateister, homofile, venstreradikale - alle disse gruppene har måttet kjempe for retten til å være lærer.

På Twitter skriver førsteamanuensis Ellen Andenæs ved NTNU at hun «blir så uvel ved tanken på at Max Hermansen er lærer i den norske skolen».

 


Kilde: TwitterAndenæs er forsker og underviser blant annet i kjønn, etnisitet og kulturanalyse.

I debatten utdyper hun sitt synspunkt ved å vise til at Hermansen vil stanse all muslimsk innvandring til Norge.

- I noen yrker krever profesjonalitet at man holder det private privat, mener Andenæs.

- Å offentlig erklære bestemte elevgrupper og deres familier som belastende/uønsket er vanskelig å forene med profesjonelle relasjoner, mener hun.

Norge må tåle en kritisk debatt om verdier og påvirkning var islam - samtidig som det er legitimt å være tilhenger av mer og mindre innvandring.

Les også bloggen: Kritiser islam uten å hate

Det som ikke er greit, er å være imot mennesker - enten på grunn av deres hudfarge, religiøse tro eller seksuelle legning.

Grensen går ved offentlig å ville nekte noen å komme på grunn av deres tro. Det minner om den såkalte Jødeparagrafen, som ble vedtatt i den norske grunnloven på Eidsvoll i 1814.

«Den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion. De Indvaanere, der bekjende seg til den, ere forpligtede til at opdrage sine Børn i samme. Jesuitter og Munkeordener maae ikke taales. Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget».

Først i 1851 ble den fjernet, og siden den gang har vi ikke nektet folk å komme til Norge ut fra hudfarge eller tro.

Hva en lærer tenker i sitt stille sinn, har vi ikke noe med. Men vi har definitivt noe med hva vedkommende sier fra kateteret. Og det er dypt problematisk hvis elever får en lærer som forrakter sine egne elever som mennesker.

Men en elev i den offentlige norske skolen kan ikke nekte å ha en lærer som har en annen tro - eller som ikke har noen religiøs tro. Kristne elever kan ikke nekte å ha en ateist som lærer, på like måte som homofobe foreldre må finne seg i at barna har en homofil lærer.

Lærer Max Hermansen har brukt sin demokratiske frihet til å arrangere en lovlig demonstrasjon,og sin ytringsfrihet til å si hva han mener om islamsk påvirkning på det norske samfunnet. Det er rettigheter vi må slå ring om.

Men en lærer som gir uttrykk for hat mot sine egne elever på grunn av hudfarge, religion eller seksuelle legning, kan vi ikke ha.

Og der balanserer Max Hermansen på en knivsegg når han ikke bare er imot islamsk påvirkning, men også muslimske innvandrere - altså 70 prosent av hans egne elever.

#MaxHermansen #Pegida #Lærer #Antiislam #Jødeparagrafen #Muslim #Stavrum #Nettpåsak

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.