*Nettavisen* Nyheter.

Skal uføre tvinges til mindre pensjon?

LO-leder Roar Flåthen er foreløpig skeptisk avventende til planene om å gi uføre mindre trygd når de blir gamle. Foto: Scanpix.

Statsminister Jens Stoltenberg vil få store problemer med å tvinge igjennom mindre pensjon til de uføre når de blir gamle.

De fleste diskusjoner om pensjoner er så innviklede at folk flest ikke engasjerer seg. Akkurat nå handler det om såkalte levealderjustering av uførepensjon.

Bare navnet kan få folk til å velge godstolen foran fjernsynet i stedet for å sette seg inn i det det handler om.

I virkeligheten er det en ganske spennende problemstilling:

  • Er det rettferdig at folk som har arbeidet hele livet, skal få mindre i alderstrygd enn de som er uføre?
  • Og skal uføre straffes økonomisk fordi om noen arbeidsføre ønsker å pensjonere seg når de blir 62?

Jens Stoltenberg synes det er urimelig hvis en ufør få høyere utbetaling enn en kollega som har arbeidet i nøyaktig samme jobb - og som førtidspensjonerer seg.

- Et eksempel med to 64-åringer som har hatt klin like jobber fra de var 22. Den ene tar fleksibel AFP eller folketrygden, den andre går til legen og blir ufør. Den siste vil leve hele resten av livet med mer i inntekt enn den som ikke ble ufør. Dette er ikke rimelig, sier Stoltenberg i et intervju med ANB.

Uttalelsen er ganske avslørende fordi den betyr at statsministeren mener at man bare kan gå til legen og bli ufør. Det er stikk i strid med hva de rødgrønne normalt hevder.

Jeg tror statsministeren her sier det han egentlig mener, og at det er korrekt. Jeg ser ingen objektive begrunnelser for at enkelte kommuner har skyhøy uføregrad - og at noen fylker har dobbelt så mange uføre som andre fylker.

Mange blir rett og slett uføre av å bo i nærheten av andre uføre.

Hvis det er slik, må svaret være å skjerpe kriteriene for å bli uføre.

Eller sagt på en annen måte: Løsningen er færre uføre

Jeg mener at Stoltenberg setter saken på hodet. Poenget er at uføre ikke kan velge. Hvorfor skal de da straffes økonomisk fordi om andre, arbeidsføre, velger å ta en tidlig avslutning på yrkeslivet?

Det er fornuftig at arbeidstakere som har råd til det, kan gå av når de blir 62 år - og at de da får noe mindre utbetalt.

Det er også fornuftig at det skal lønne seg å arbeide lenger.

Men det er urimelig at folk som har blitt uføre og som ikke har noe valg, skal straffes økonomisk fordi om andre får valgfrihet.

Løsningen er at uføre blir alderspensjonister når de blir 67 år og beholder sine ytelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.