Gå til sidens hovedinnhold

Skammelig av Grete Faremo


I natt ble Neda Ibrahim (12) hentet av politiet og sendt ut av landet.Justisminister Grete Faremo har ansvaret for at en 12 år gammel jente kastes ut av Norge etter 10 år på asylmottak.

For bare noen dager siden gikk justisministeren hardt ut mot Fremskrittspartiets forslag til ny innvandringspolitikk, og uttalte at den er «et menneskesyn det er all mulig grunn til å ta sterk avstand fra».

I natt gikk Faremos egne ansatte inn med lommelykter på Dale asylmottak, og ga 12 år gamle Neda Ibraham ordre om å kle på seg.

Behandlingen av 12 år gamle Neda Ibrahim er umenneskelig og brutal, og representerer et menneskesyn som det er all mulig grunn til å ta sterk avstand fra.

- De kom med lommelykter og sa vi måtte kle på seg, sa Neda på telefon til mediene.

Klokken 01.30 i natt ble familien sendt på fly til Oslo og videre til København for å bli tvangsdeportert etter mer enn ti år i Norge.

Var det noen som snakket om moral, Faremo?

Eller for å si det med dine egne ord: «Dette er et område av politikken hvor vi må måle innholdet opp mot vårt moralske verdikompass. Og da trenger vi klar tale».

Klar tale skal du få: Behandlingen av 12 år gamle Neda Ibrahim er umenneskelig og brutal, og representerer et menneskesyn som det er all mulig grunn til å ta sterk avstand fra.

Juridisk blir familien kastet ut fordi de ga feil opplysninger i asylsøknaden for mer enn ti år siden.

Familien hevder at de er statsløse palestinere, mens norske myndigheter mener at de er palestinere fra Jordan.

I begge tilfeller er det snakk om palestinske flyktninger, fordi Jordan tidligere har tatt imot svært mange palestinere.

Etter min mening er ikke det sentrale om familien ga feil opplysninger, men hvilke rettigheter 12 år gamle Neda Ibrahim har etter mer enn ti år i Norge. Det er annerkjent rett at barn har egne rettigheter, og at man skal vektlegge sterk tilknytning til Norge.

Hvis man ikke har en sterk tilknytning til Norge etter å ha bodd her nesten hele livet, så er formuleringen uten verdi.

Les også bloggen: Ut av Norge etter 10 år på mottak

Med denne tvangsutsendelsen i sikte, er det uforståelig at justisminister Grete Faremo før helgen hadde mage til å felle en moralsk dom over Fremskrittspartiet.

Jusprofessor Jan Fridhjof Bernt sier det meget treffende: - Hvis vi ofrer vår medmenneskelighet og evne til å se det enkelte menneske, taper vi alt. Da fortjener vi ikke å fortsette vårt priviligerte liv i et tynt befolket og stenrikt land.

Utkastelsen setter en uverdig sluttstrek for norske myndigheter terrorisering av 12-åringen. I påsken kom politiet og hentet faren, og familien fikk beskjed om at man forberedte utkastelse.

Det krever ikke mye empati å forstå hvordan det er for et barn å leve i et regime hvor man hver eneste natt risikerer å bli vekket av politiet.

«Nå lever jeg i skrekk og politiet kan komme i hvert eneste minutt og rive meg fra røttene mine. Kaste meg ut til et annet land jeg ikke vet noe om», skrev Neda i et dikt.

I natt ble frykten virkelig.

Det er skammelig, Grete Faremo!

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her