*Nettavisen* Nyheter.

Skaper gjeldsslaver for småbeløp

STRAKSTILTAK: Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) bør vurdere strakstiltak for å stagge inkassobransjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

En inkassobransje uten styring skor seg på å skape gjeldsslaver på småbeløp.

11.01.19 10:16

Inkasso er en milliardbransje med store marginer og en statlig lisens til å trykke penger.

De ti største selskapene hadde overskudd på godt over 500 millioner kroner i fjor og sysselsetter rundt 1.500 inkassomedarbeidere.

Det er altså ingen tvil om at inkasso er god butikk, og det er greit at vi har effektive metoder for å inndrive gjeld. Men det bør ikke være en fribillett til å gjøre gjeldsslaver av privatpersoner som kanskje bare skylder penger for en bompassering.

- I Norge har vi den mest lønnsomme inkassobransjen i verden, og det gir grunn til ettertanke. Bransjen har de høyeste inkassosatsene i noe land som jeg kjenner til, sier Mads Andenæs, professor ved Institutt for privatrett ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo til NRK.

Nettavisen har hatt mange saker om enkeltpersoner som har havnet i et økonomisk uføre etter bagatellmessige gjeldsposter. I mange tilfeller kan det være snakk om personer som gjennomgår ulike former for personlige kriser (skilsmisse, oppsigelser) og som har en periode hvor de er mer «uryddige» enn normalt.

Her kan du se listen: De største inkassoselskapene

Det ekstreme er at regningen man ikke betaler, etterhvert blir en bagatell i forhold til inkassokostnadene som bare vokser og vokser. I et tilfelle ble en regning på 140 kroner til en gjeld på 7.317 kroner til inkassoselskapet.

Den opplagte løsningen er at det kommer et tak på hvor mye ekstrakostnader det kan komme på en hovedstol.

Hva mener du: Bør det være et «tak» på inkassoomkostninger?

Justisdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal se nærmere på inkassoloven, men det tar sin tid. Arbeidsgruppen er ikke ferdig med sin instilling før 1. januar 2020. Og så går det gjerne flere år før arbeidet resulterer i noen lovendringer.

Her kan du lese mer: Arbeidsgruppe ser på inkassoloven

Justisminister Tor Mikkel Wara har bestemt seg for å fryse inkassosalæret på 700 kroner, og ikke legge på 30 kroner som planlagt ved årsskiftet.

Det er et bittelite skritt, men det må sterkere lut til.

Når enkelte inkassoselskaper fremstår som eksperter på firkantet behandling, og skor seg på å skape gjeldsslaver av folk som bare skylder bagatellmessige beløp, så er det på tide å sette foten ned.

Justisministeren bør vurdere strakstiltak mens vi venter på arbeidsgruppen.

Hva mener du? Er det urettferdig at folk som skylder små beløp kommer i stor inkassogjeld, eller har de seg selv å skylde?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.