*Nettavisen* Nyheter.

Skatt plager de rødgrønne

"Har oppgaver - trenger penger". Bill.mrk: Håpefulle. Foto:Scanpix

Ap-politiker Jonas Gahr Støre er snublende nær løsningen på den rødgrønne gåten: Det er grenser for hvor mye skatt middelklassen tåler uten å vende ryggen til velferdsstaten (og de rødgrønne).

- Det er avgjørende at vi som betaler skatt opplever at vi får noe igjen for det, sier Gahr Støre til Dagsavisen.

Den rødgrønne regjeringen kryper nedover mot 35 prosents oppslutning blant velgerne, og det er ikke Hardanger-mastene som er hele årsaken. Jeg tror det er mer sannsynlig at mange moderate velgere vender ryggen til de mest venstreorienterte forslagene denne sommeren - som kampen mot private barnehager, lik lønn for ulikt arbeid, lovfestet rett til full stilling etc.

Paradoksalt nok har Høyre tjent grovt på å sitte stille, mens velgerne forlater de rødgrønne for hver eneste konfliktsak som kommer på bordet. Mens SV er et miniparti blant velgerne, opplever mange at partiet har gjennomslag for sine forslag i regjeringen. Og mange velgere lider ikke av samme privatiseringsangst som Kristin Halvorsen og hennes partifeller.

Samtidig føler mange velgere at de betaler mye skatt mens velferdsstaten har store huller: - Den største trusselen er om velferdsstaten ikke er bra nok. Om ikke tilbudene holder tritt med samfunnet og hvilke krav man har. Om skolen har dårligere datautstyr enn man har hjemme, og om det er for få voksne i barnehagen, er det trussel nummer én, mener SVs nestleder Bård Vegard Solhjell.

Det er nok korrekt, men jeg tror Solhjell bør legge til at velgerne slett ikke er enig med partiet i at staten og det offentlige er den eneste mulige leverandør av gode tjenester. Barnehagen er et godt eksempel. De private barnehagene har nesten halvparten av barna, og foreldrene er gjennomgående mer fornøyde enn foreldre med barn i den offentlige barnehagen.

Og i skolen er nesten alle de beste skolene private. Det bør være et tankekors.

Hvis de rødgrønne i stedet går til valg på høyere skatt for enda flere offentlige tjenester, så kan Jonas Gahr Støre begynne å pakke kontoret.

Som Jonas Gahr Støre skriver, så begynner ofte skattedebatten om man er for eller imot høyere skatter. Han mener den heller bør begynne med å se på behovet for offentlige tjenester, og deretter hvordan man skal skaffe penger

Jeg tror det også er et feil sted å begynne. Det er grenser for hvor stor andel av lønnstakernes inntekter som kan disponeres av det offentlige. De rike flykter landet, og middelklassen vender de rødgrønne ryggen. Årsaken er grunnleggende mistillit til om det offentlige bruker pengene fornuftig, og man makter å prioritere - det vil si velge bort tjenester og sette inn kreftene der de trengs.

For noen dager siden fikk vi meldingen om at Norge nå har 300.000 på uføretrygd, altså nær en av ti i arbeidsfør alder. Trygd tar nå nesten hver tredje krone i statsbudsjettet. Det er en ekstrem sløsning av samfunnets midler, og den største utfordringen for de rødgrønne er å stanse en utvikling hvor Norge blir bygd på trygd.

Hvis de rødgrønne i stedet går til valg på høyere skatt for enda flere offentlige tjenester, så kan Jonas Gahr Støre begynne på pakke kontoret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.