RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Skattefradrag for husarbeid

 

Finansminister Sigbjørn Johnsen bør gjøre som svenskene, og innføre skattefradrag for kjøp av tjenester til hjemmet. Foto: Scanpix.

Hvorfor er det greit å kjøpe  tradisjonelle mannsoppgaver som maling og snekring, mens det er umoralsk å kjøpe husarbeid?

På Stortinget foregår en debatt om filippinske hushjelper, eller au pairer som det offisielt heter.

En del av debatten er viktig og riktig, og det er så sørge for at au pairene ikke behandles dårlig eller utsettes for overgrep.

Men det er en stor motvilje mot å kalle en spade for en spade: - Vi skal ikke importere billig arbeidskaft, sier Arbeiderpartiets Marit Nybakk, som vil arbeide for at hushjelper har lønn etter tariff.

Det er vel og bra, men bør ledsages av et suksessforslag fra Sverige som de rødgrønne ikke vil ta i med ildtang: Skattefradrag for kjøp av tjenester i hjemmet.

Les også artikkelen: Suksess i Sverige - ikke ønsket i Norge.

Problemet begynner med moralisme og en nedvurdering av husarbeid som kommer frem i utsagn som «jeg vasker skitten min selv».

Som om det er noe moralsk høyverdig i ikke å kjøpe tjenester.

Poenget er altså at ordningen både gir flere arbeidsplasser og reduserer den «svarte» økonomien

Det er dessuten dobbelmoralsk. De samme som aldri ville hatt en vaskehjelp hjemme kjøper uten blygsel en bluse sydd av kinesiske arbeidere på det vi i Norge oppfatter som en luselønn. Billig ufaglært arbeidskraft er et av få fortrinn et land som Filippinene har i verdensøkonomien. Å stenge dørene for det norske arbeidsmarkedet rammer dem direkte.

I dag finnes et stort svart marked for barnepass, husarbeid, vedlikehold og håndtverkertjenester.

 
Dette er skattestatistikken for 2009. Ordningen ble innført i 2007 i Sverige.
Den svenske løsningen var å innføre skattefradrag for slike tjenester - det man i Sverige kaller ROT- og RUT-fradrag.

ROT står for vedlikehold, reperasjon og ombygginger - RUT står for husarbeid som barnepass, rengjøring, klesvask og hagearbeid.

Her kan du lese mer om ordningen: Husarbete

Ordningen fungerer slik at du betaler snekkeren eller vaskehjelpen hvitt. Vedkommende betaler skatt og får pensjonspoeng og andre rettigheter. Kjøperen får trekke fra pengene på skatten. Man kan også trekke fra kostnader man betaler for sine foreldre.

I fjor betalte Skatteverket ut 1,4 milliarder svenske kroner i skattelette for husarbeid (RUT) - noe som tilsvarer rundt 5.000 «hvite» årsverk.

- Mange av dem som har begynt å kjøpe RUT-tjenester oppgir at de tidligere utførte arbeidet selv. Men vi kan også se at det svarte arbeidet har minsket en del, sier analytiker Annika Persson i Skatteverket.

For håndverktjenester ble det utbetalt 13,5 milliarder kroner i skattefradrag - tilsvarende 30.000 årsverk. Fradraget har gitt sterk vekst i etterspørselen etter håndverktjenester. Rundt 40 prosent av kjøperne oppgir at de ikke ville etterspurt håndverktjenestene uten fradraget.

Poenget er altså at ordningen både gir flere arbeidsplasser og reduserer den «svarte» økonomien.

I 2009 brukte 186.000 svensker dette fradraget, og gjennomsnittsfradraget lå på 4.100 kroner for husarbeid og 14.900 kroner for vedlikehold.

Summa summarum går vinningen opp i spinningen for skattemyndighetene. De de taper på fradragene til kjøperne får de igjen i økt skatt fra selgerne av tjenester. I fjor betalte Skatteverket i Sverige ut 15 milliarder kroner for de to fradragstypene.

- Svenskene synes ikke lenger det er ok å ha svart hjemmehjelp eller kjøpe svarte byggtjenester, sier Jan-Erik Bäckman, analysesjef i Skatteverket.

Hva kan vi lære av den svenske erfaringen og diskusjonen om filippinske au pairer?

Vi kan lære at folk flest ønsker å være lovlydige, og at gulrøtter hjelper for å fjerne svart økonomi. Glem moralismen, og tillat at filippinske hushjelper kommer hit som gjestearbeidere for å jobbe. Krev gjerne tarifflønn, men aksepter at kjøperne kan trekke fra kostnadene på skatten.

Og vips så får man et system som alle tjener på - det vil si; alle unntatt moralistene.