Skattefri båt

Jens Stoltenberg fikk en båt til 380.000 kroner og skatten på 350.000 kroner betalt av LO og Arbeiderpartiet. Foto: Arbeiderpartiet.

En gyllen regel når man gir gaver, er ikke å stille mottakeren i forlegenhet.

Da statsminister Jens Stoltenberg fylte 50 år i 2009, vanket det en rekke gaver. Det gikk i bøker, vin og blomster - som normalt er ved slike anledninger.

I det siste utsagnet er Aarebrot på jordet. Det er ikke vanlig at noen i næringslivet får en gave verdt 730.000 kroner i 50-årspresang

Men en gave skilte seg ut - en båt til 380.000 kroner. Den ble overlevert først i juni i fjor, og det er først i år at vi har blitt kjent med alle omstendighetene rundt gaven.

Kilde: Arbeiderpartiets årsberetning
Det viser seg nemlig at Stoltenberg ikke bare fikk båten. Arbeiderpartiet betalte også skatten på 347.362 kroner.

- Skattekostnaden for gaven er innberettet som lønn og innbetalt i sin helhet som skatt. Dette er i overenstemmelse med intensjonen til bidragsyterne, heter det i Arbeiderpartiets årsberetning for 2010.

Her kan du lese mer: Gaveliste til Jens Stoltenbergs 50-årsdag

Gaven til 380.000 kroner var et spleiselag mellom Arbeiderpartiet og LO. Rundt 40 givere - i hovedsak fylkeslag og forbund - bidro med «normale» ytelser på noen tusen kroner hver.

Hoveddelen av pengene kom fra Arbeiderpartiet sentralt, og det var også partiet som tok skatteregningen.

Reglene politikerne har vedtatt, sier nemlig at «alle gaver fra arbeidsgiver skattepliktige, men det er unntak for såkalte jubileums- og oppmerksomhetsgaver».

Unntaket gjelder kun for verdier inntil 3 000 kroner.

Les om reglene her: Spørsål og svar til Skatteetaten

Jubileumsgaver er altså skattefrie opp til 3.000 kroner, og så er det full skatt.

Båtgaven må kalles en uvanlig generøs gave fra Arbeiderpartiet, som årlig får rundt 120 millioner kroner fra staten og kommunene for å holde virksomheten i gang.

Arbeiderpartiets generalsekretær Raymond Johansen sier til Dagbladet at «vi var derfor stolte av å kunne gi ham en raus gave han vil ha glede av i mange år fremover», og valgforsker og Arbeiderparti-medlem Frank Aarebrot hevder til samme avis at «mange i næringslivet sikkert får dyrere gaver enn det Stoltenberg fikk».

I det siste utsagnet er Aarebrot på jordet. Det er ikke vanlig at noen i næringslivet får en gave verdt 730.000 kroner i 50-årspresang.

Folk flest reagerer på gaven.
Til meningsmålingsinstituttet Synovate svarer 71 prosent av befolkningen at gaven ikke er passende.
Også Arbeiderpartiets egne velgere reagerer. Hele 58 prosent av dem svarer at gaven var upassende, ifølge avisen.

Aarebrot står på sitt, og mener at det er folket som bør skamme seg. - Hvis folk mener dette, har vi et smålig folk. Folk burde skamme seg, sier Aarebrot til Dagbladet.

Her er det Arbeiderparti-sympatisøreren og ikke valgforskeren som snakker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.