Gå til sidens hovedinnhold

Skattelette går selvsagt til de som betaler skatt

Sjokk og vantro: Mye av skattelettene går til dem som faktisk betaler skatt.

SV har bedt Finansdepartementet svare på hvem som har fått skattelettene i tiden med borgerlig regjering (2013-2017).

Svaret får SV-leder Audun Lysbakken til å se rødt: - Erna Solberg og Siv Jensen driver en overklassekamp for gi skattelettelser til dem som har mest fra før, mens vanlige folk ikke har fått noen nevneverdig lette, sier Lysbakken til VG.

Bakgrunnen er et spørsmål SV har stilt finansminister Siv Jensen, og svaret der det fremgår at de samlede skatte- og avgiftslettene til regjeringen er på 24,3 milliarder kroner.

Siv Jensen slår hardt tilbake: - Sosialistisk misunnelse, svarer hun til VG.

Les mer: Lysbakken mener Solberg leder «de rikes regjering»

Av svaret fremgår at nesten all skattelette er gitt til de drøyt fire millioner skattyterne som har under en million kroner i brutto inntekt. Rundt 18 av de totale skattelettene er gitt til disse lønnstakerne.

Sjekk tabellen selv: Anslåtte skatteletter

Årsaken til at folk med normale lønninger også får de fleste skattelettene målt i kroner, er at det er her de aller fleste lønnstakerne er.

Av 4,3 millioner skattytere, er det bare 12.200 mennesker - eller tre promille av skattyterne - som har over tre millioner kroner i brutto inntekt. Disse betaler rundt 40 prosent av gjennomsnittlig inntekt i skatt - mens snittet for alle skattyterne er 24,7 prosent.

Denne diskusjonen minner om tidligere skattekrangler der det er gjort et poeng ut av at menn får mer skattelettelser enn kvinner. Det er riktig, men misvisende. Årsaken er den samme - nemlig at det åpenbart er en forutsetning for å få skattelettelser at man faktisk betaler skatt.

Og når menn (og høytlønte) betaler mest skatt, så er det naturlig nok også disse gruppene som får høyest kronebeløp i lettelse hvis skattesatsene settes ned.

Bare se tabellen: Folk som tjener mellom 350.000 og 400.000 kroner betaler vel 20 prosent i skatt, mens de som har millionlønninger nærmer seg det dobbelte. De høytlønte betaler altså ikke bare mye mer i kroner - de betaler også en mye høyere andel av lønnen sin.

Når Audun Lysbakken reagerer på skattelettene, så leser han statistikken slik djevelen leser Bibelen. Det er selvsagt riktig at de ytterst få som har over 10 millioner kroner i brutto inntekt får tilbake mest i snitt i skattelette (283.000 kroner). Men det er fordi de i snitt betaler 7,2 millioner kroner i skatt.

Med andre ord: Skatteletter går selvsagt til dem som betaler skatt. Like åpenbart er det at folk som ikke betaler skatt, heller ikke får skattelette.

Til gjengjeld betyr skatt og offentlige utgifter en enorm overføring fra de rike og de som tjener godt, til folk som går på trygd og har dårlig råd. Og når det går bra med Norge, så strømmer skattene inn i statskassen.

Fra oktober 2016 til oktober 2018 har private skattytere økt sin betaling per måned fra 528 til 558 millioner kroner, ifølge SSB. I mellomtiden har de offentlige utgiftene og overføringene også skutt i været.

Så ja, det er riktig at de som tjener mest også har fått mest skatteletter per person. Men det er fordi de betaler så mye mer skatt enn alle andre.

Hva mener du? Er det rimelig at skattelettene går til de som faktisk betaler skatt, eller ønsker du en annen vridning?

Kommentarer til denne saken