*Nettavisen* Nyheter.

Skattene flommer inn

Skatteinngangen i Norge overgår de villeste fantasier og får politikernes krangling om spåposter til å virke som en slåsskamp om drikkepengene etter en festmiddag.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Finansminister Sigjbjørn Johnsen kan være se bekymret han bare vil, men faktum er at den norske statskassen svulmer over. Nye tall viser at det ble betlat inn 798 milliarder kroner i skatter i fjor – eller en vekst på 93 milliarder kroner fra året før.

Halvparten av veksten kommer fra oljesektoren, men de store skattesummene kommer fra privatpersoner og selskaper. I fjor betalte private skattytere (utenom olje) in 511 milliarder kroner, eller drøyt 30 millliarder kroner mer enn året før.

Det pussige er at skattepolitikk er heftig diskutert i de fleste land. I Norge, derimot, står det nesten ikke på dagsorden. De borgerlige tør ikke løfte saken av frykt for rødgrønne argumenter om at en krone i økt skatt betyr en krone i mindre offentlige ytelser.

Slik er det selvsagt ikke. Det er liten eller ingen sammenheng mellom skattebetalingene og statens utgifter. Årsaken er oljefondet. I Norge er mange enige i at staten sparer for oss – den krever inn høye skatter, og setter pengene på bok i utlandet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.