Allerede i mars i fjor konfronterte VGs ledelse den politiske kommentatoren Frithjof Jacobsen med rykter om at han hadde et forhold til Arbeiderpartiets sentralstyremedlem.

Også i Arbeiderpartiet ble det delt informasjon om at Jette Christensen og VG-kommentatoren hadde et nært forhold tilbake til før Giske-saken.

I hele denne perioden har Jette Christensen vært medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre, mens Frithjof Jacobsen har vært landets mest leste politiske kommentator.

Da Jacobsen bekreftet forholdet i forrige uke, hadde ikke VG noe annet valg enn å stoppe kommentarvirksomheten. Det ville naturlig nok vært uforenlig med god presseskikk å fortsette.

For som det heter i Vær varsom-plakaten:

Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.

Da Frithjof Jacobsen plutselig bestemte seg for å gå på dagen, var hverken han eller VG ærlige på bakgrunnen. Den offisielle versjonen var at kommentatoren brått hadde bestemt seg for at han ville gjøre noe helt annet.

Les forklaringen: Frithjof Jacobsen forlater VG

Da Nettavisen hadde flere uavhengige kilder på at den reelle årsaken var forholdet til Jette Christensen, var det umulig å få kommentarer fra noen av aktørene. Men samtidig som Nettavisen publiserte en sak om den skjulte bindingen, la VG ut en utfyllende forklaring.

Les utdypingen: Frithjof Jacobsens avgang

Der heter det at forholdet er uforenlig med å være kommentator i VG, at man ikke kan opplyse om varigheten på forholdet, og at "det som har skjedd, er et brudd på vår kontrakt med leserne".

Det kan ikke tolkes annerledes enn at VG-medarbeideren har blandet roller, og skrevet kommentarer samtidig som han hadde et nært forhold til Jette Christensen.

Ifølge VG fortalte Frithjof Jacobsen 1. nyttårsdag at han hadde et nært forhold til en politiker. Siden har han ikke skrevet en kommentar i VG.

Jette Christensens versjon er slik: - Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk beskjed i starten av januar av Jette Christensen om at de to (Christensen og Jacobsen, red.anm.) skulle på date, og kanskje kom til å bli kjærester, sier Arbeiderpartiets kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen til Dagbladet.

Dette er tre helt ulike versjoner.

Når VG snakker om brudd på leserkontrakten, så mener avisen åpenbart at forholdet har vart vesentlig lenger og at kommentatoren har blandet sin rolle som uavhengig kommentator og kjæreste med Ap-politiker.

Ifølge Frithjof Jacobsens forklaring til VG var forholdet et faktum 1. nyttårsdag, mens Jette Christensen altså følte at hun måtte informere om en date som kunne lede til et forhold.

Hun tok altså forholdet på forskudd, ifølge den versjonen.

VGs problem er at leserne kan begynne å tvile på avisens integritet. Derfor har VG klokt nok begynt å gå gjennom Jacobsens kommentarer og podcaster uten foreløpig å ha konkludert.

Arbeiderpartiets problem er at partiet var lekk som en sil i maktkampen mellom nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske. Det toppet seg med lekkasjer på SMS på direkten til VG fra det dramatiske sentralstyremøtet i Giske-saken 2. januar i fjor.

For pressen er slike lekkasjer bra, gitt at man ikke blir brukt som et redskap for noen. Men for samarbeidet i et parti er gjentatte lekkasjer helt ødeleggende for tilliten mellom de tillitsvalgte. Derfor er skjulte bindinger også et problem i politikken, fordi man med rette - eller urette - kan få anklager rettet mot seg.

I løpet av kort tid har det blitt kjent at to av Arbeiderpartiets mest sentrale kvinnelige politikere har innledet forhold til kjente politiske journalister.

I november 2018 ble det kjent at nestleder Hadia Tajik inngikk et forhold med den tidligere politiske journalisten Kristian Skard i Dagens Næringsliv. Samme Skard var sentral i avsløringene som endte med at Trond Giske gikk av elleve måneder tidligere.

Journalisten sluttet som politisk journalist i Dagens Næringsliv i slutten av september. Ifølge Tajik og Skard ble forholdet innledet lenge etter at Trond Giske måtte gå av som nestleder, og etter at Skard hadde sluttet som politisk reporter.

Nå er det altså sentralstyremedlem Jette Christensens tur, og det endte med at VGs mangeårige sentrale kommentator har gått av.

Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen skriver: - Det er all grunn til å stille spørsmål ved VGs politiske kommentarjournalistikk det siste året.

Den tvilen må VG gjøre sitt ytterste for å fjerne, og foreløpig er det mye som skurrer. Mistanker om skjulte bindinger er en uting både i politikken og i mediene.

PS! Hva mener du? Er det greit å være kommentator i en avis og ha et forhold til en politiker, eller er det mangel på integritet? Skriv et leserbrev med din mening!