Skrot hands-regelen

RBK følte seg snytt for straffe i Stavanger, og bare denne serierunden var det to-tre andre slike situasjoner. Foto: Tommy Ellingsen, Scanpix.

Fotballen har regler som krever at dommerne må være tankelesere. Nå er det på tide å lage en tydelig handsregel.

Norsk toppfotball er ikke bare en sport, det er også en milliardindustri hvor de sportslige resultatene har betydning.

Likevel holder fotballen seg med et regelsett og en praksis som virker helt tilfeldig:

  • Bare dommeren vet hvor lenge det er igjen av kampen (fem minutter tilleggstid i Tromsø).
  • Dommerne bruker øyemål for å se om ballen er over mållinjen.
  • Handsregelen er ubrukelig og få kjenner til hva regelen egentlig sier.

Dette er antikvariske regler som andre idretter har skrotet for lenge siden.

Hadde fotballens mektige menn styrt skiidretten, ville utøverne fortsatt gått på treski og hoppet med Kongsberg-knekk.

Tidtakingen er opplagt moden for modernisering.

Der kan man enkelt ta systemet fra håndball, hvor man har et sekretariat som stopper klokken etter innstruks fra dommeren. Når tiden er over, går signalet. Alle ser hvor mye tid som er igjen, og man slipper mistanke om at dommeren trekker fra eller legger til.

Hadde fotballens mektige menn styrt skiidretten, ville utøverne fortsatt gått på treski og hoppet med Kongsberg-knekk.

Likeså med mållinjen. Der er det enkelt å stjele systemet fra amerikansk ishockey. Utallige kameraer dokumenterer for dommeren om pucken er inne. Det er ikke et skjønnsmessig spørsmål, og burde ikke være det i fotball heller. Fasiten kan skaffes ved kameraer eller sensorer. Enten er ballen inne eller så er den ikke inne.

Jeg kan ikke begripe at det skulle være negativt for sporten om man fjerner vilkårlighet og urettferdighet.

Men det verste er handsregelen

Her er tre ferske saker:

  1. Espen Hoff ønsker handsdebatt etter at VIFs Stefan Strandberg ble truffet i hånden.
  2. Rosenborg vil ha straffe når Viking-spiller Håkon Skogseid får et skudd i hånden.
  3. Og Aalesund-trener Kjetil Rekdal er «dritt lei» ukonsekvent handsdømming.

Rekdal har rett i at dømmingen går i øst og vest, og publikum fortviler. Det er nok å høre på ulike tv-sendinger for å forstå at heller ikke programlederne har finlest regelverket. Særlig morsomt blir «analysene» av om hendene henger på et unaturlig sted eller ei.

Slik noen av tv-ekspertene snakker, kan de umulig å forsøkt å snu seg rundt hurtig i høy fart eller slengt seg ned for å stanse et innspill. Hvor er hendene naturlig i slike situasjoner? Neppe ned langs siden!

Eller enda verre: Lange analyser om spilleren hadde fordel av at ballen traff hånden eller ei. Det står ingenting i fotballreglene om at det er hands hvis hendene er ut fra siden fra spilleren. Det står heller ingenting om det var gunstig eller ei at ballen traff hånden.

Ordlyden går på forsett, eller vilje: «Motparten tildeles også et direkte frispark hvis en spiller (...) med forsett tar i/spiller ballen med hånd eller arm».

Du kan lese reglene her: Spilleregler

Det gamle begrepet viljehands forteller presist hva regelen sier.

Enten tar du ballen med hendene med vilje/forsett - da er det hands - eller så skjer det bare (uavhengig av om hendene henger ut fra siden eller om du hadde en fordel av det) - og da er det ikke hands.

Fra jussen er forsett egentlige tre ulike grader: Hensiktsforsett (du skyter for å drepe), sannsynlighetsforsett (du skyter inn i en folkemengde og noen dør) eller eventualitetsforsett (du skyter over et fjell, og håper det går bra - men så treffer du en person som dør).

I en straffesak kan det ta uker i rettsaken å avklare forsett. Men i fotballen krever vi at dommeren både skal se om ballen treffer hånden, og så vurdere graden av vilje - på noen få sekunder. Det er selvsagt umulig og blir tilfeldig.

I håndball er det ulovlig å «berøre ballen med legg eller fot».

Det er altså berøringen som er forbudt, uansett om det skjedde med vilje eller ei. Unntaket er når en motspiller kaster ballen på foten din.

Det er en vei å gå.

Alternativet er å kreve mer tydelig vilje, og da kan man ikke kreve at spillerne løper med hendene tapet til siden, eller kaster seg ned for å unngå å bli truffet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag