*Nettavisen* Nyheter.

Slå ned på vold og ekstremisme

Arfan Bhatti er en av lederskikkelsene. Han er 35 år, født i Norge, og var i politiets søkelys fra han var 13 år gammel. Foto: Kyrre Lien, Scanpix.

De er født og oppvokst i Norge, men truer med vold for å gjøre Norge til et islamsk land styrt etter sharialover. Hvor kommer aggresjonen fra?

Norsk presse har gitt stor oppmerksomhet til Arfan Bhatti, Arslan Maroof Hussain, bedre kjent som Ubaydullah Hussain og Mohueldeen Mohammad - og deres gruppe, Profetens Ummah.

I går var det et langt debattprogram på NRK om de ekstreme islamistene.

Ekstreme bevegelser oppstår ikke i et vakum.

Ifølge ulike kilder er det snakk om en hard kjerne på kanskje 30 personer.

De fleste er født i Norge, snakker godt norsk, men er likevel i en slags krig mot norske verdier.

- Vi ønsker et islamsk Norge, styrt etter sharialover, har Arfan Bhatti uttalt til Dagbladet.

- Norske soldater er terrorister, og må regne med å bli skutt.

- Han var homofil, og det er da straffen han fortjente, sa Mohyeldeen Mohammad i en kommentar til at et menneske ble steinet til døde.

Og Ubaydullah Hussain sitter fengslet, siktet for trusler mot to journalister og den jødiske synagogen.

Utenfor den harde kjernen er det kanskje 300 sympatisører.

Mange av dem er barn av arbeidsinnvandrere på 70-tallet, de er norske statsborgere, men et eller annet sted har norsk integreringspolitikk slått feil. At man hater norske verdier så sterkt at man er villig til å bruke våpen, er bevis nok på det.

Det hjelper ikke å stenge grensene, for disse menneskene er allerede norske.

Men det er like selvsagt at slike ekstreme miljøer er en konsekvens av dårlig integrering.

Det underlige med NRK-debatten er at tidligere integreringsminister Audun Lysbakken og nåværende helsemininster Jonas Gahr Støre benekter at radikale islamske miljøer har sammenheng med norsk integreringspolitikk.

Selvsagt har de det. Ekstreme bevegelser oppstår ikke i et vakum.

Vi hadde aldri fått ml-bevegelsen på 70-tallet uten studentopprør, EU-motstand og en generell radikalisering.

Men det er like rart at Siv Jensen fornekter det samme på høyrefløyen: Selvsagt har fremvekst av høyreekstreme miljøer sammenheng med generell invandringsmotstand og fiendskap mot muslimer.

Men det betyr ikke at EU-motstandere og radikale studentpolitikere har ansvar for at andre ble stalinister eller voldsromantikere.

Like lite som Siv Jensens demokratiske innvandringsmotstand er årsaken til at Anders Behring Breivik ble en massedrapsmann.

Vi kan trygt legge den ballen død, og fokusere på det akutte problemet.

Tilbake til Bhatti, Hussain og Mohammad.

Små grupper av ekstreme muslimer ser vi i nesten alle land i Europa. Spesielt i Frankrike ser vi en klar sammenheng mellom dårlig økonomi, høy ledighet og radikalisering.

De tre frontlederne i Norge er en eks-kriminell, en trygdemottaker og en som er mest kjent for å ha blitt pågrepet og utvist fra både Saudi-Arabia og Tunis.

Ingen av dem er godt integrert i et normalt yrkesliv, og det er urovekkende med stort frafall i skolen av spesielt gutter med fremmedkulturell bakgrunn.

Integrasjon handler ikke bare om å snakke godt norsk, men å bli aktive og nyttige samfunnsborgere.

Likevel: Det voldelige miljøet vi nå ser konturene av er så lite at det kan kveles før glørne blir til ild.

Miljøet er ikke større enn de ivrigste supporterne til en hvilkensomhelst norsk 3. divisjonsklubb.

Skribent og muslim Yousef Assidiq har skrevet et åpent brev på Facebook der man mener at medias dekning av ekstremistene er en reklameplakat:

«Media har i flere år løpt de muslimske ekstremistenes ærend og fungert som en enorm reklameplakat for frustrert ungdom som er tilbøyelige til å la seg forføre av en slik ideologi. Dette har de gjort på tross av sine strenge etiske retningslinjer for hvordan de skal dekke både det ny-nazistiske miljøet og det høyreekstreme miljøet.»

Du kan lese Facebook-siden her: Åpent brev

I NRK-debatten var det bred enighet om at miljøet er lite, men potensielt farlig.

Miljøet kan og må bekjempes med mer politi og ved å involvere foreldrene: - De er i en offensiv fase der de driver aktivt med rekrutering og har blitt mer synelige. De må stanses nå, og det må settes inn ressurser til dette.

- Dette må bli tatt på alvor og slått beinhardt ned på. Politiet må inn, og involvere foreldrene er smart, mener Yousef Assidiq i sin oppsummering.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.