*Nettavisen* Nyheter.

Slik dekker vi terrorsaken

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik skal få den straffen han fortjener. Foto: Politiet.

Terrorangrepet 22. juli er den verste forbrytelsen i norsk historie. Selv om flertallet av leserne har fått nok, så er det medienes oppgave å dekke rettssaken.

Tusenvis av pressefolk fra inn- og utlandet kommer til å følge hvert sekund av den ti uker lange rettssaken.

Det skyldes ikke, som mange ser ut til å tro, rene kommersielle hensyn. De fleste mediene vil bruke mye større ressurser enn de kan vente å få igjen målt i kroner.

Samtidig svarer 73 prosent av Nettavisens lesere at mediene skriver for mye om terrorsaken, og bare seks prosent svarer at de kommer til å følge den nøye.

En sannsynlig forklaring er at folk flest ønsker å legge den vonde saken bak seg, at det ikke er noen tvil om hvem som utførte udåden, og at man ikke ønsker å rippe opp igjen vonde minner fra den brutale nedslaktingen av barn og andre forsvarsløse mennesker på Utøya.

Nettavisen kommer til å følge hele rettssaken. Vi vil samarbeide med TV 2 om å vise levende bilder og vil rapportere live det som skjer i rettssalen. Men vi vil være varsomme med å bringe grufulle detaljer som ikke tilfører saken noe nytt.

Selv om leserne våre synes det skrives for mye om rettssaken, er det delte meninger om hva vi bør gjøre:

  • 40 prosent mener at mediene skal følge saken direkte.
  • 17 prosent mener at ingenting skal skrives om rettssaken.
  • 43 prosent mener at mediene bør ha en viss dekning.

(Kilde: 5.500 svar på meningsmåling i Nettavisen).

Størstedelen av rettssaken vil handle om hva som faktisk skjedde i Regjeringskvartalet og på Utøya. Ofre vil vitne om menneskelige lidelser og en brutal drapsmann. Det vil være førse gang massedrapsmannen må forholde seg til ofrene for hans onde handlinger.

Vil vi se glimt av mennesklig empati eller vil Anders Behring Breivik fortsatt fremstå som et monster som beklager at han ikke klarte å utrette enda større skade?

Det største uavklarte punktet er spørsmål om drapsmannen er tilregnelig eller ei. Det må retten til slutt avgjøre, men vi vil alle se grunnlaget for den avgjørelsen gjennom Behring Breiviks forklaring og ikke minst utspørringen og forklaringen til de fire rettspsykiaterne.

Selv om det ikke er Anders Behring Breiviks forskrudde meninger som står til doms, så har det betydning for vurderingen om han er tilregnelig eller ei om meningene deles av flere. Behring Breiviks forsvarere vil forsøke å skape inntrykk av at det er endel mennesker som mener at vesten er i krig med islam. Derfor har de ført ytterliggående islamister og anti-islamister som vitner.

Det blir opp til retten å bestemme om hele «ønskelisten» skal vitne, eller om man har forståelse for at eksempelvis Stein Lillevolden ikke vil fremstå som en pauseklovn i Behring Breiviks mediesirkus.

Nettavisen kommer til å ha folk til stede under hele rettssaken, men det gir oss ingen plikt til slavisk å referere hvert sekund av den. I likhet med alle andre medier vil vi utøve skjønn underveis.

Vi forstår at det for mange er vondt og uønskelig å få Utøya-massakren og bombingen av Regjeringskvartalet brettet ut på nytt. Men samtidig er det den verste forbrytelsen i fredstid. Derfor vil vi dekke rettssaken grundig.

Men Nettavisen vil være bevisst på at det også skjer andre viktige ting i verden.

Dessuten tilbyr vi Side2 og Side3 som «terrorfrie» soner.

Det blir en vond tid, men vi må gjennom den for etterhvert å kunne legge terrorangrepet og massedrapsmannen og hans psyke bak oss. De 77 menneskene som ble drept 22. juli 2011 fortjener en grundig og verdig rettssak som gir gjerningsmannen den straffen han fortjener.

For å sikre det, har mediene en rolle å spille.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.