*Nettavisen* Nyheter.

Slik får vi bedre veier

SSB-forsker Ådne Cappelen vil dempe investeringsveksten i Nordsjøen. Foto: Scanpix.

Norge mangler ikke penger til å bygge veier - vi mangler arbeidskraft. Årsaken er at vi investerer et helt annet sted.

Mange lurer på hvorfor staten ikke kan bygge mer vei når statsbudsjettet har nesten 400 milliarder kroner i overskudd, og vi har en pengesekk på over 3.000 milliarder kroner i utlandet.

Svaret er: Vi mangler arbeidskraft!

Det er underlig nok når det samtidig er 25 millioner arbeidsløse i EØS-området, og vi tvangsutsender filippinske kvinner som har fast jobb etter to år i landet.

Oljen og gassen forsvinner ikke om vi demper utbyggingstakten noe, og ruster opp veinettet og jernbanen hurtigere

Les også: Uønsket i Norge

Hvis vi ikke ønsker mer arbeidsinnvandring, må vi ta arbeidskraften fra et annet sted.

For eksempel ved å dempe investeringene i olje- og gass, som har økt fra 125 milliarder kroner i året i 2010, til 186 milliarder kroner i år.

- Nå er aktivitetsnivået i den sektoren så høyt, og den legger et så stort press på andre deler av økonomien, at det hadde vært en fordel å unngå at den vokser videre, sier SSB-forsker Ådne Cappelen i Statistisk Sentralbyrå til Dagens Næringsliv.

Cappelen er en respektert makroøkonom, og hans frykt er at oljebransjen trekker til seg folk og presser opp lønningene ellers i økonomien.

Også oljearbeidernes fagforening er bekymret over det som nå skjer: - Vi ser at det økende aktivitetsnivået gir økt press på kostnader. Vi er også bekymret for hvorvidt vi er i stand til å opprettholde sikkerhetsnivået på sokkelen, sier Leif Sande, leder for Industri Energi.

Fagforeningen skrev i forrige uke brev til arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, miljøvernminister Bård Vegar Solhjell og olje- og energiminister Ola Borten Moe for å be dem skru ned takten.

Les brevet: Ber regjeringen dempe aktivitetsnivået på norsk sokkel.

Statistisk sentralbyrå har tall som viser enorm vekst i investeringene i olje- og gass.

Her ser du tallene: Oljeinvesteringer

Så sent som i 2007 investerte vi 110 milliarder kroner årlig i Nordsjøen. Neste år passerer vi 194 milliarder kroner.

Det tilsvarer nær 40.000 kroner per innbygger i Norge - i året.

Industri Energi spår at næringen vil trenge 3.000 - 3.500 nye medarbeidere for å ta unna.

De store feltubyggingene som nå står for døren er Goliat, Eldfisk II og Edvard Grieg. I tillegg er det planlagt milliardinvesteringer på gamle felt som Troll, Ekofisk, Oseberg og Åsgard.

Historien vil vise om det er lurt eller dumt å pumpe opp oljen og gassen i Nordsjøen i det tempoet vi nå gjør. Det avhenger av oljeprisen, og den kan ingen forutse. Oljeprisen er påvirket av global etterspørsel etter energi, problemer med leveranser knyttet til at olje utvinnes i mange ustabile regimer, og ikke minst om vi går mot en fremtid med mangel på olje eller om alternative energikilder vil ta over.

Svaret på det har ingen. Oljeanalytikerne nøyer seg som regel med å spå prisen fremover ved å se i bakspeilet.

Oljen og gassen forsvinner ikke om vi demper utbyggingstakten noe, og ruster opp veinettet og jernbanen hurtigere.

Kraftig vekst i oljeinvesteringene til nesten 200 milliarder kroner i året betyr at nye veier og nye jernbanestrekninger må vente - selv om vi har penger nok.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag