Gå til sidens hovedinnhold

Slik skaffer de seg veimilliardene

Disse fem har bare hver niende norske innbygger bak seg. Fra venstre Anne Marit Bjørnflaten (Troms), Jan-Henrik Fredriksen (Finnmark) Lars Myraune (Nord-Trøndelag), Janne Sjelmo Nordås (Nordland) og Susanne Bratli (Nord-Trøndelag),

De fordeler hundrevis av milliarder til vei og jernbane, men ingen fra Oslo sitter rundt bordet.

Stortingets Transport- og kommunikasjonskomité har mye makt over hvilke veiprosjekter som skal få offentlig støtte, og når dobbeltspor til jernbanen skal bygges mellom Lillehammer, Skien, Halden og Oslo.

Komitéen har 16 representanter. Ikke en av dem fra Oslo.

Det verste er at slik har det vært i en årrekke.

Tidligere veidirektør Olav Søfteland forklarer hvorfor norske motorveier uteble. Faksimile: Aftenposten.

- Det er i hvert fall riktig at det tidligere var helt uvanlig at Oslo hadde noen med i transportkomiteen på Stortinget. Men det var også mye større interesse for samferdsel ute i distriktene. Så sent som i 1981 var filosofien i Oslo at trafikken skulle strupes, det skulle ikke være så god kapasitet inn til byen, sier tidligere veidirektør Olav Søfteland til Aftenposten.

Tautrekking om penger til veier, flyplasser og bruer har alltid vært en kampsak for distriktspolitikere.

Derfor har de også tatt godt for seg av vervene i den mektige Transportkomitéen.

De fire nordligste fylkene har rundt 600.000 innbyggere. Det utgjør snaut 1/8 av landets befolkning. Likevel har de samme fire fylkene fem av 16 medlemmer i Transportkomitéen.

Oslo har flere innbyggere, men ingen Transportkomitéen.

I dag sitter det tre fra Hordaland og fem fra fylkene fra Steinkjer og nordover.

Hele det sentrale østlandsområdet er dårlig representert. Komiteen som fordeler veimilliardene har ingen fra de 1,3 millioner innbyggerne i Vestfold, Buskerud, Oppland og Oslo.

Her ser du listen: Transport- og kommunikasjonskomiteen

Akerhus er riktignok representert med to, men en av dem er KrF-leder Knut Arild Hareide, som kommer fra Bømlo i Hordaland.

I forrige periode hadde Oslo en vararepresentant i komitéen, mens folketette Vestfold ikke har hatt noen i den mektige komiteen siden 2005.

Også stillingen som samferdelsminister er en godbit for distrikts-Norge:

  • Dag Josten Fjærvoll (1999-2000) - Nordland
  • Terje Moe Gustavsen (2000-2001) - Vestfold
  • Torhild Skogsholm (2001-2005) - Nordland
  • Liv Signe Navarsete (2005-2009) - Sogn og Fjordane
  • Magnhild Meltveit Kleppa (2009 - ) - Rogaland

Her er resultatet: Nasjonal transportplan 2010-2019

I dagens Aftenposten intervjues tidligere veidirektør Olav Søfteland om hvorfor Sverige ligger langt foran oss i motorveiutbygging.

Allerede i 1962 arbeidet han med planer om firefelts motorvei fra Oslo til Porsgrunn.

Etter planen skulle veien stå ferdig i 1980, men planen ble lagt i en skuff. I dag går motorveien til Tønsberg, men det er ingen planer om å trekke den til Porsgrunn.

I mellomtiden har vi fått veier, bruer og tunneler over hele landet - samt et kostbart kortbanenett med flyplasser på Vestlandet og i Nord-Norge.

Einar Gerhardsen skaffet private sparepenger for å finansere vei- og jernbaneutbygging. Foto: Scanpix.

I går lanserte Venstre-leder Ola Elvestuen et godt forslag om å friste private til å sette sparepengene på offentlige veiprosjekter etter mønster av Gerhardsen-regjeringens «Gullfisken»-obligasjoner. Poenget er å flytte penger fra forbruk til sparing, og få på plass store vei- og togprosjekter raskere enn ellers.

Siden alle store veiprosjekter må ut på EØS-anbud, er det sannsynlig at mange av milliardene ender ute i Europa, hvor det ikke er presstendenser.

Les også bloggen: Slik løses togkrisen

Privat eller offentlig - det viktigste er uansett å ta et krafttak for norsk infrastruktur og rette opp sultefôringen som har pågått i mange tiår.

Om det skjer ved å øke offentlige investeringer, eller ved å legge til rette for privat finansiering, er mindre viktig.

Store veiprosjekter nå er en vinn/vinn-situasjon hvor rike Norge bidrar til vekst i Eurolandene ved å kjøpe entreprenør-tjenester til motorveier og jernbane i Norge.

Men kanskje ikke til Oslo, hvis pengene skal fordeles av Transportkomitéen på Stortinget...

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar