RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Slik sparer du 5.000 kroner

 

Olje- og energiminister Ola Borten Moe har en utfordring i få ned det norske strømforbruket. Foto: Stian Lysberg Solum, Scanpix.

Norske husholdninger kan enkelt spare 5.000 kroner i året på strøm. Vi er verdens «verstinger»i strømforbruk.

- Når man får tydeliggjort den økonomiske gevinsten ved å spare strøm, tror vi på en umiddelbar virkning hos de fleste husholdninger, sier Stein O. Rivelsrød i firmaet eWave.

Vi lukker øynene for klimaeffekten av oljeeksporten vår, men vi trenger ikke oppføre oss som strøm-Stutumer av den grunn.

Når strømprisene stiger, er tabloidavisene fulle av tåredryppende historier om folk som blir flådd av strømregningen. Mindre fokus er det på det faktum at Norge - og Island - er på verdenstoppen i strømforbruk.

Og det skyldes slett ikke bare geografi og kulde: - Vi bruker dobbelt så mye strøm som svenskene, 70 prosent mer enn danskene og 10 ganger mer enn verdensgjennomsnittet, går det frem av tall fra Miljøvakt og Statistisk sentralbryå.

eWave tror årsaken er at folk ikke ser sammenhengen mellom det de bruker i strøm - og hva det koster.

 
Kilde: eWave
Her er en oversikt de har laget (og da har de ikke tatt med nettleien, som utgjør cirka 30 øre per kilowattime).

Sintef har beregnet at husholdningene kan spare 20 prosent av strømmen ved å være litt mer økonomisk bevisste.

Med nettleie snakker vi om en besparelse på rundt 4.500 kroner i året. Det er penger det også, selv om mange velger å la det stå til.

Men det norske strømforbruket har også en miljømessig side. Den siste kilowatttimen man bruker (eller den første man sparer) er fyrt opp av et dansk kullkraftverk.

Den kilowatttimen gir utslipp på 0,74 kg CO2 - hvis vi legger til grunn at all strømmen kommer fra et dansk kullkraftverk.

Sjekk regnestykket her: Miljøkalkulator

Dersom en norsk husholdning klarer å spare 20 prosent av sitt strømforbruk, betyr det etter dette regnestykket 3,7 tonn mindre CO2-utslipp per år. Slike kutt monner virkelig i det norske klimagassregnskapet.

Hva er poenget?

Norge er velsignet med enorme energiressurser - samtidig som vi har tatt på oss en rolle som verdens klimasamvittighet.

Vi lukker øynene for klimaeffekten av oljeeksporten vår, men vi trenger ikke oppføre oss som strøm-Stutumer av den grunn.

Det er både lønnsomt for den enkelte og bra for miljøet om vi lærer av Danmark og Sverige når det gjelder strømforbruk.