*Nettavisen* Nyheter.

Sløve nordmenn taper milliarder

Papirreninger koster oss 6,8 milliarder i gebyrer i året. Foto: Scanpix.

Nordmenn flest må ha det ganske godt når vi tar oss råd til å tape rundt 3.100 kroner i året på papirregninger vi lett kan kvitte oss med.

Er du en av dem som får flere fakturaer i postkassen hver uke, og som uten å nøle betaler 30-40 kroner i fakturagebyr til selskaper som Netcom og Canal Digital?

I så fall er du ikke alene.

Norges 2,2 millioner husttander mottar rundt 340 millioner fakturaer hvert år.

- Nordmenn kan spare 6,8 milliarder kroner ved å bytte til eFaktura, går det frem av en analyse som Nets Norway AS har gjort.

Trolig er det en blanding av sløvhet og mangel på kunnskap som gjør at vi kaster 6-7 milliarder kroner ut av vinduet på denne måten

At vi fortsatt velger å få påminnelsene gjennom posten er et av mange eksempler på at overgangen til et mer miljøvennlig og papirfritt samfunn går sent.

Vi får kassalapper i butikken og papirkvitteringer på parkering. Sannsynsligvis er det kun de største petimetrene som husker å få refundert alle regninger, og som tar vare på kassalappene for senere reklamasjoner eller andre behov.

De aller fleste av oss bidrar hver dag til et hav av papir som går omveier til søppelkassen.

I mange tilfeller kunne vi heller fått regninger og kvitteringer via epost eller mobilmeldinger. Overgangen til elektroniske billetter på smarttelefoner er eksempel på hvordan det kan gjøres.

Men verst av alt er trolig papirregningene, og Nets (tidligere Bankenes Betalingssentral, BBS) påpeker hvor vanvittig det er at ikke så godt som alle regningsutsendelser er elektroniske.

- En undersøkelse viser at bedrifter tar fra 20,- og oppover for utsendelse av papirfaktura. Mange får papirfakturaer for strøm, internett, telefon, kredittkort, studielån fra 3 og opptil 12 ganger i året, og det blir fort mye penger av det, skriver Nets.

Trolig er det en blanding av sløvhet og mangel på kunnskap som gjør at vi kaster 6-7 milliarder kroner ut av vinduet på denne måten.

En efaktura er bare en påminnelse. Ingen trekker penger fra kontoen din uten at du gjør noe aktivt med den ferdigutfylte regningen.

Selvsagt kan du også kombinere det med autogiro, slik at pengene blir trukket på forfallsdato.

Toppen på sløvhet er å insistere på papirfakturaer, og så glemme å betale dem på forfall. Da sikrer man seg både fakturagebyr og purregebyr.

Skattebetalerne tjener på at folk går over til efaktura, mener underdirektør Solbjørg Sørensen i Lånekassen.

Nå går også Lånekassen i bresjen for å få folk over fra papir til elektroniske fakturarer:

- At vi reduserer papirbruken, tjener både miljøet og skattebetalerne på, sier underdirektør Solbjørg Sørensen i Lånekassen.

Eller for å si det med vårt gamle slagord: «Ti av ti trær foretrekker Nettavisen».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.