RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Slutt å sutre om strømprisene

 

Kulde gir høyere elforbruk og høyere priser. Men det går over. Foto: Scanpix.

Norge får en mild forkjølelse hvis Europas økonomi blir alvorlig syk. Ingen grunn til dyp bekymring, mener Statistisk Sentralbyrå.

For de aller fleste er førjulstiden 2010 en periode hvor gode nyheter er stablet oppå hverandre: Vi har lave renter, nesten ikke prisstigning og nær full sysselsetting.

Og nå kommer den siste gladmeldingen: Norge vil klare seg godt selv om problemene i europeisk økonomi fortsetter.

Likevel sutrer vi over kulden og strømprisene. - Vi er et land av sutrere, mener polfarer og forlegger Erling Kagge. Det har han dessverre rett i!

 
Ifølge Dagens Næringsliv mener finansminister Sigbjørn Johnsen at det vil være kritisk for Norge dersom det går galt i Europa, og at vi risikerer at 20.000 nordmenn kan miste jobben.

Det er en måte å se den nye analysen fra Statistisk Sentralbyrå på.

En mer nærliggende tolkning er at Norge vil slippe forbausende lett unna en europeisk krise, dersom Statistisk Sentralbyrå (hvor den nye sjefen fra Norges Bank kommer fra) har rett.

Forutsetningene er at eksportmarkedene svikter, og råvareprisene og oljeprisen faller 20 prosent. Selv om dette skulle skje, vil de aller fleste nordmenn faktisk få det bedre. Effekten vil bli lavere prisstigning og fallende renter, og altså enda mer mellom hendene for private husholdninger.

Vel å merke for dem som beholder jobben, men det gjør de aller, aller fleste. Selv dette scenariet vil altså bare løfte ledigheten fra 90.000 til 110.000 personer - og vi vil fortsatt ligge helt på bunn i ledighet.

Sannheten er at vi er en liten idyllisk øy, mens land som Irland, Portugal, Helllas - og kanskje Spania - sliter meget tungt. I flere land er ungdomsledigheten på 20 prosent og det sosiale sikkerhetsnettet usikkert og dårlig. I hele EU går rundt 15 millioner unge voksne uten jobb med de følger det vil få for hele deres økonomiske livsløp.

Europa har store problemer, men vi er et land av sutrere.

Akkurat nå er det kulden og strømprisene vi sutrer mest over.

Som om 15 minusgrader er noen katastrofe.

Selvsagt vil noen rammes av høyere strømpris, men det er fordi de har valgt flytende pris og ikke bundet strømprisen. Over lang tid er variabel strømpris billigst, men kortsiktig vil prisen gå opp og ned.

Dersom man ikke har råd til det, er det soleklare rådet å binde strømprisen over lang tid og sove godt selv når det blir vanlig norsk kulde.

Som forbruker kan du velge og vrake mellom ulike forsikringer mot strømpris-sjokk. En stor tilbyder som Hafslund har åtte ulike avtaler. Man kan velge helt flytende strømpris (spot), ulike priser som helt eller delvis «glatter ut» prisutslagene over tid, garanti for en makspris og fast strømpris.

Kurven til venstre viser strømprisen i det norske elmarkedet den siste måneden. Forbrukerne betaler denne, pluss leverandørens fortjeneste og såkalt nettleie. Velger man flytende pris, må man ta høyde for normale sesongvariasjoner.

Men som sagt; de fleste økonomer mener at det over tid er billigst å spekulere i flytende rente og flytende strømpris.

Men da må man også tåle variasjonene uten å klage. Som været.