Sneglefart i Durban

Miljøvernminister Erik Solheim mener at utfallet fra Durban var det beste man kunne oppnå. Foto: SMK.

30 timer på overtid ble landene enige om å la alt være som det var. Det beste som kan sies om klimaforhandlingene i Durban er at man ble enige om å bli enige om noe.

Dersom man - som den norske miljøvernministeren - mener at klimakrisen er menneskapt og truer hele vår eksistens, så må det være deprimerende å være på internasjonale klimamøter.

Årene går og lite skjer for å redusere internasjonale klimautslipp.

- Dette var det beste vi kunne oppnå nå, er også oppsummeringen fra miljøvernminister Erik Solheim til Aftenposten.

De 194 landene er enige om å forlenge Kyoto-protokollen, og om å forhandle frem en bindene klimaavtale innen 2015 som skal gjelde fra 2020.

Det er ikke mye å rope hurra for. Årene går og lite skjer for å redusere internasjonale klimautslipp.

Årsaken til at intet skjer er at store utslippsland som USA og Kina ikke vil forplikte seg til internasjonale begrensninger. Kyoto-avtalen har smuldret opp, og «Kyoto-landene» står nå for rundt 15 prosent av globale utslipp.

Likevel er miljøorganisasjonen Bellona fornøyd med at noe kom ut av Durban, og peker spesielt på enigheten der også Kina, India og USA er med på å forplikte seg til en juridisk bindende avtale før 2015.

- Det gir all grunn til å være optimistisk, selv om utslippsreduksjonene bør komme mye raskere enn dette, skriver kommunikasjonsrådgiver Ruth Lothe i en pressemelding.

Og snart er det jul.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.