*Nettavisen* Nyheter.

Sommerferien snart over på Stortinget

Stortinget tar lange ferier, og jobber døgnet rundt resten av tiden. Nøyaktig hva de forbyr andre å gjøre. Foto: Jørgen Berge, Nettavisen.

Mandag 3. oktober er det slutt på sommerferien for Stortinget. Nå skal det jobbes døgnet rundt frem til jul. Snakk om sosial dumping!

De bor på hybler i hovedstaden og har ustabil arbeidstid og turnuser de har avtalt lokalt. Nå skal de jobb døgnet rundt uten å bry seg om overtidsregler og arbeidsmiljø.

Men lovene for oss andre, gjelder ikke Stortinget.

Nei, jeg snakker ikke om polske håndverkere eller ansatte i Adecco Helse - men om landets 169 stortingsrepresentanter.

Les også: Stortingets høytidelige åpning mandag 3. oktober 2011

Landets lovgivende forsamling foretrekker altså en arbeidsmetode hvor de arbeider intenst og døgnet rundt i perioder, for å være mer sammen med familien i andre perioder.

Leser de ikke sine egne utredninger?

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm sendte i sommer ut stortingsmeldingen «Felles ansvar for eit godt og anstendig arbeidsliv».

Der heter det blant annet:

  • Ei rekkje studiar har dokumentert at lange arbeidsdagar er assosierte med større risiko for arbeidsulykker, noko som blir underbygd av observasjonar av gradvis redusert yteevne ved arbeid utover normal arbeidstid.

  • Fleire studiar tyder på ein vesentleg auke i ulykkesrisiko ved arbeid utover 8 timar per dag, men effekten er tydelegast ved lange arbeidsøkter utover 12 timar, der mange studiar viser ei dobling av ulykkesrisikoen.
  • Natt- og skiftarbeid er dokumentert å gi større risiko for forkorta søvn, nedsett yteevne og større ulykkesrisiko.

Det er altså ikke grenser for hvor ille det vil gå oss andre dersom vi arbeider lange arbeidsdager og har natt- og skiftarbeid. Stortinget vil trolig følge opp meldingen med å gi oss nye lover og regler.

Men lovene for oss andre, gjelder ikke Stortinget. Der dro de fra hverandre 17. juni, tok møtefri i 105 dager, dro på endel komitéreiser, og skal altså ta fatt på høstsesjonen på mandag.

Riktignok har det vært kommunevalgkamp i mellomtiden, men det har ikke noe med arbeidet på Stortinget å gjøre.

Nå kommer ikke alle representantene uthvilt tilbake heller. I denne uken er 15 deltakere fra helse- og omsorgskomiteen i Japan, Kontroll- og konstitusjonskomiteen har 11 deltakere i USA, Justiskomiteen har 13 detaltakere på tur til Ottawa og New York, mens Utenrikskomiteens delegasjon på 17 personer er i Tanzania og Ghana.

Les også her: Liste over alle planlagte reiser for komiteene.

Så det er ganske naturlig at de nå må jobbe døgnet rundt for å få vedtatt budsjettet.

Hvis helsen holder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.