*Nettavisen* Nyheter.

Sommerkropp til å dø av

INN PÅ TEPPET: Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland er bekymret over usunnt kroppspress, og kaller en rekke aktører inn på teppet i departementet. Foto: Tommy H.S. Brakstad

Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland er bekymret for kroppspress på sosiale medier.

05.06.18 10:42
I flere måneder har eks-fotballspiller Mads Hansen diskutert med bloggere som Isabelle Raad om kroppspress og kosmetiske operasjoner.

Debatten har vært underholdende, men også beinhard med klare fronter. Det sentrale spørsmålet er om bloggerne som skriver om egne kosmetiske operasjoner fremstår som usunne rollemodeller for unge, usikre jenter og gutter.

Nå kaster også likestillingsminister Linda Hofstad Helleland seg inn i debatten, og krever at kommersielle aktører og bloggere/influencere tar hensyn til hvordan kampanjer og aktiviteter virker på unge lesere.

Siste nye er at fotballspilleren har lansert sin egen sommerhit - om sommerkroppen.


Det er lett å smile av engasjementet i diskusjonen om kroppspress, men da glemmer man at det ligger en alvorlig kjerne i bunn. Å ta vare på kroppen sin er vel og bra. Men ikke hvis det utarter til farlige aktiviteter som kan være livstruende.

- Det beste er å være normal, sa likestillingsminister Linda Hofstad Helleland i et intervju om saken på NRK tirsdag morgen.

Nettopp kroppspress på sosiale medier er tema for et rundebordsmøte som Hofstad Helleland og folkehelseminister Åse Michaelsen inviterer til et rundebordsmøte.

- Statsrådene inviterer til dialog for å få konkrete forslag til retningslinjer og andre virkemidler som kan motvirke kroppspress og uheldig påvirkning av unge, heter det i invitasjonen.

Les mer: Rundebordsmøte om kroppspress på sosiale medier

En landsomfattende undersøkelse av ungdommer vier at 15-20 prosent av elevene i ungdomsskolen og på videregående skole er enten litt misfornøyd eller svært misfornøyd med den fysiske helsen sin.

Tallene for psykisk helse er mer nedslående: I videregående skole svarer så mange som 42 prosent at de i siste uke har «følt at alt er et slit».

Klikk på bildet for å forstørre.

DYSTRE TALL: Hvor mange har vært plaget av ulike depressive symptomer i løpet av siste uke? Foto: Ungdata

Norge har en høy selvmordsrate, og svarene fra Ungdata indikerer at selv om fedme er et folkehelseproblem i Norge, så er psykiske problemer vel så alvorlig og farlig.

Det er ikke enkeltbloggere eller enkeltmedier som har skylden for det omfattende kroppspresset mange ungdommer føler. Det er heller ikke bare foreldregenerasjonens ansvar, men like mye et ansvar ungdom har for hverandre.

Sunn mat og trening er for de aller fleste gode tiltak som gir bedre fysisk og psykisk helse. Det er heller ikke noe galt i å ønske å gå ned i vekt eller å komme i bedre form. Men det er grunn til å ta det på alvor når det blir en altoverskyggende mani, der alt handler om å få en fin sommerkropp.

Rundebordskonferansen har innbudt bloggere, annonsører, organisasjoner og forskere - sammen med politikere og ungdommer. Målet er å finne tiltak som kan motvirke uheldig påvirkning av unge og kroppspress.

I bunn og grunn handler det om holdninger, og neppe om nye lover og statlige regler. Og det starter med at vi tar det dødsens alvorlig.

Hva mener du? Er det mye usunnt kroppspress i samfunnet, og hva gjør vi eventuelt for å dempe det?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag