*Nettavisen* Nyheter.

Spark hele Entra-styret

OPPGAVE TIL BÅRD VEGAR SOLHJELL: Finn fem feil! (Fra venstre: Styreleder Siri Hatlen, nestleder Martin Mæland, styremedlemmene Ida Helliesen, Ottar Brage Guttelvik og Kjetil Fjerdingen.

Settestatsråd Bård Vegar Solhjell må bytte ut hele styret i Entra Eiendom AS.

Mye tyder på at den reelle konflikten i den statlige eiendomsgiganten handler om den planlagte børsnoteringen, og at støyen om kameraderi og millionlønn er spillfekteri.

Dermed mislyktes Siri Hatlen i å få styret til å fungere som et kollektiv

Et flertall i styret har ansatt Rune Olsø som ny konsernsjef. Han har vært en kompetent direktør i Entra i syv år, og har fungert som toppsjef i selskapet det siste halvåret.

Dette kan ikke en statsråd sette strek over.

Og det er heller ikke Entra-sjefen som er problemet.

Som jeg skrev i går er ikke Entra-sjefens lønn spesielt høy. Det er et blindspor og det er uansett styret som setter lønnen.

Man blir heller ikke inhabil av å vært enige om en byutvikling i Trondheim for mange år siden eller å ha vært på hyttetur sammen i 2004.

Les også: Sannheten om Entra Eiendom

Hvis terskelen for habilitet går der, så blir det umulig.

Spesielt logiske er ikke konspirasjonsteoriene heller.

Næringsmininister Trond Giske er ansvarlig for å ha valgt Siri Hatlen som nye styreleder i vår, og hun var altså innbitt motstander av å følge flertallets ønske om å ansette «Giske-vennen» Rune Olsø.

OBOS-sjef Martin Mæland var angivelig også i mindretallet som stemte mot ansettelsen. Han er også gammel Arbeiderparti-politiker, og satt åtte år i Oslo bystyre og før han ble kommunalråd for helse. og sosialpolitikk.

Er han også inhabil?

Eller er det sånn at Ap-folkene som støttet Rune Olsø er inhabile, mens Ap-folkene som var imot er habile?

Det er påfallende at de lukrative vervene i Entra-styret stort sett går til Arbeiderparti-folk, og slik har det vært i en årrekke.

Det er heller ingen tvil om at styrevervet er særdeles lukrativt.

Sammen med de to ansatterrepresentantene håvet de fem eksterne inn 1,6 millioner kroner for 2011.

Det er rundt regnet 26.000 kroner per møte!

Styret i selskapet er problemet.

Problemene tårnet seg opp etter at uavhengige Grace Reksten Skaugen ble byttet ut med en gjenganger i offentlige styrer, Siri Hatlen, som har fått en rekke utnevnelser fra den rødgrønne regjeringen.

Et flertall av styret ville ansette Rune Olsø, som var konstituert i stillingen. Flertallet ble overkjørt på styremøtet i mai, og da styreformannen prøvde seg nok en gang i slutten av september, satte flertallet foten ned og ansatte Rune Olsø.

Dermed mislyktes Siri Hatlen i å få styret til å fungere som et kollektiv, og man fikk den absurde situasjonen at styret var delt i ansettelsen av ny direktør.

Det er påfallende at uenigheten ble dramatisk på bare noen måneder etter at Siri Hatlen som ny representant overtok formannsvervet.

Og det er underlig at Siri Hatlen ikke dro den naturlige konseksensen av å ha flertallet mot seg i en så viktig sak - nemlig å gå av.

Hatlen er kjent som nokså viljesterk og har hatt mange offentlige feider tidligere:

I november 2005 ble hun styreformann for Vinmonopolet, og to måneder senere valgte toppsjefen å fratre sin stilling.

I 2007 sa hun nei til helsemininster Sylvia Brustad som ba henne bli styreleder for Helse Sør Øst fordi hun ikke likte valget av ny direktør.

I juni 2009 ble hun ansatt som administrerende direktør i Oslo universitetssykehus, men sa opp sin stilling etter to år i protest: Siri Hatlen trekker seg som sykehusdirektør

Nå er det altså full fyr i Entra Eiendom.

Settestatsråd Bård Vegar Solhjell skal granske hva som har skjedd, men nesten uansett hva han finner ut har han lite annet valg enn å foreslå en ny generalforsamling og et helt nytt styre i Entra Eiendom.

  • Det blir politisk vanskelig å beholde de to eksterne styremedlemmene, som sammen med de ansatte, utgjorde flertallet etter kompis-påstandene.
  • Det er juridisk umulig og uetisk å sparke en nyansatt toppsjef som ikke har gjort noe annet enn å søke på og ta imot en stilling.
  • Normal praksis er å la de ansatte velge sine egne styremedlemmer.
  • Og det vil neppe være konfliktdempende å satse på mindretallet, med Siri Hatlen i spissen, som nektet å bøye seg for flertallet.

Med eiendommer verdt 23,5 milliarder kroner er ikke Entra Eiendom noe lekeselskap.

Staten skal selge seg ned, og har hyret inn DNB Markets og Goldman Sachs som rådgivere i delprivatiseringen.

I denne prosessen trenger man et styre som fungerer kollektivt.

Det betyr et helt nytt styre.

Ingen av de sittende fraksjonene bør belønnes for geriljakrigen som nå pågår.

Det er Næringsdepartementets jobb, hverken mer eller mindre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.