RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Sparte 150.000 på nye tenner

 

LO-leder Gerd Kristiansen sparte 150.000 kroner på å kjøpe nye tenner i Ungarn. (Foto: Trond Isaksen).

LO-lederen dro til Ungarn, og sparte 150.000 kroner på billigere tannlegetjenester der.

Mange sperret øynene opp da de leste Dagbladet Magasinet i helgen, og så LO-leder Gerd Kristiansen fortelle om sin omfattende tannoperasjon i Ungarn.

Da hadde hun fått et overslag som tilsa at bare overkjeven ville kostet 250.000 kroner i Norge.

- Jeg reiste til Budapest. Der betalte jeg nesten 100.000 kroner for hele munnen, fortalte Kristiansen.

Nå hagler kritikken.

- Siden hun drar til utlandet fordi det er så dyrt her, mener hun lønnsnivået er for høyt i Norge? Det er jo det som er årsaken til kostnadsnivået i Norge, sier Høyres medlem i helsekomiteen på Stortinget, Sveinung Stensland, til Dagens Næringsliv.

Og Tannlegeforeningen kaster seg på: - Signaleffekten er negativ når folk i ledende posisjoner ikke vil støtte opp om norske arbeidsplasser og arbeidsliv, sier kommunikasjonssjef Morten Rolstad til Dagens Næringsliv.

 
Skrekk og gru!

LO-lederen kjøper altså varer og tjenester i utlandet.

Forferdelig!

Det skulle ikke forundre meg om hun kjøper klær, fjernsynsapparater, bil og en masse andre artikler fra utlandet også. Hvor egoistisk kan man bli?

Er det mulig ikke å handle nasjonalt i sympati med de underbetalte, hardt arbeidende norske tannlegene?

Se på grafikken til venstre. Norge er en av verstingene i Europa i bruk av tannhelse. Rundt ti prosent av den voksne befolkningen har ikke vært innom tannlege siste år, og langt over halvparten begrunner det med pris og økonomi.

En undersøkelse Bergens Tidende gjorde i fjor, viser at en rekke av de private tannlegene i Bergen hadde en skattbar inntekt etter fradrag på 1,0-3,1 millioner kroner.

Les mer: Tannlegelønninger

Det er også verdt å merke seg at Norge har importert 768 tannleger fra utlandet. Siden ingen kritiserer det, må det altså være greit å fly tannleger til Norge - og ikke greit for kundene å fly andre veien.

Tilbake til Gerd Kristiansen. Hun hadde en tannsykdom som gjorde at hun måtte bytte ut alle tennene. Ifølge LO-lederen måtte hun betale selv, og hun sparte altså minst 150.000 kroner på å dra til Ungarn.

Ungarn har vært EU-medlem i 11 år, og Norge har en økonomisk avtale med hele EU-området som tar sikte på å bygge ned handelsbarrierer mellom landene. LO-lederen har altså oppført seg i tråd med offisiell økonomisk politikk, i sin tid innført av Arbeiderpartiet og statsminister Gro Harlem Brundtland. Å bruke en tannlege i Ungarn er så fjernt fra sosial dumping som det er mulig å komme.

Det er bare noen dager siden vi fikk vite at LO-leder Gerd Kristiansen tjener 1,6 millioner kroner i året, blant annet fordi hun kan spe på millionlønnen i LO med styrehonorarer hun har i kraft av sin stilling.

Nå kommer altså opplysningen om at LO-lederen reiser til Ungarn for å spare 150.000 kroner i forhold til prisen på norske tannleger.

Hun har ikke gjort det lett for seg selv foran et lønnsoppgjør der LO går inn for et svært lavt lønnsoppgjør.

- Vi må være forsiktige i år, vi må sikre norske arbeidsplasser, sa hun da lønnsoppgjøret startet.

#LO #Kristiansen #Tannhelse #Ungarn #Lønnsoppgjøret #Stavrum #Nettpåsak

Hva mener du? Er det dobbeltmoral eller bra at LO-lederen kjøper tannhelsetjenester i utlandet?