Spedalsk spetakkel

I dag hyller vi Øystein Stray Spetalen - kåret til Norges minst populære finansmann.

Mens folk flest får sannheten fra barn og fulle menn, er det Spetalen som må gjøre jobben i finans.

Nyttårsforsettet er å fortsette å gi Stein Erik beinhard kamp om den viktige sisteplassen

Du ser aldri Spetalen på fotballkamp med statsministeren (Kjell Inge Røkke), eller i omfavnelse med Torbjørn Jagland på Theatercaféen (John Fredriksen).

Spetalen fjesker ikke med noen, han er sin egen mann, og han sier nøyaktig hva han mener. Slikt blir man ikke populær av.

Kun kona Charlotte står mellom Øystein Stray Spetalen og James Bond. Foto: Scanpix.

Ifølge meningsmålingsinstituttet InFact er Øystein Stray Spetalen dårligst likt av et utvalg norske rike personer, ifølge DN.no.

Hovedpersonens svar er dagens lyspunkt: - Med en fantastisk kone, vidunderlige barn, en uendelig bankkonto, et liv som kan leves uten å være kontinuerlig populær og med flere politisk ukorrekte standpunkter, så havner man i Norge garantert på bunn i en slik kåring.

Vidunderlig!

Den eneste som kan true Spetalens rangering er Stein Erik Hagen, men Spetalen har ikke tenkt å vike plass for Rimi-grunnleggeren:

- Nyttårsforsettet er å fortsette å gi Stein Erik beinhard kamp om den viktige sisteplassen. Får jeg den i 2011 også så vet jeg at jeg ikke har levd på kompromiss med meg selv. For meg er det viktigste i livet å være en fri mann som kan si og gjøre det jeg mener er riktig, ikke i det lukkede rom, men i det viktigste fora som er det offentlige rom, sier Øystein Stray Spetalen til DN.no

Norwegians Bjørn Kjos er mest populær: Du kan lese listen her

Norge har for få mennesker som går på tvers. En av årsakene kan være at vi er et korporativt samfunn hvor sterke interessegrupper bestemmer. Menn som Kjell Inge Røkke og Bjørn Kjos er avhengig av politisk velvilje for å drive sine forretninger.

Derfor gikk Røkke på fotballkamp med daværende statsminister Kjell Magne Bondevik, og stod frem som Arbeiderparti-sympatisør da vi fikk rødgrønn regjering.

Nøyaktig hvor Spetalen står politisk, er ukjent. Men hans selskap Ferncliff ga 250.000 i partistøtte til Fremskrittspartiet.

Også der er han kompromissløs. To andre «upopulære» rikinger, Stein Erik Hagen og Christen Sveaas, ga også penger til Frp, men de kastet samtidig olje på vannet ved å gi penger til Høyre også. Noe slikt ville vært utenkelig for Spetalen.

Som investor er Øystein Stray Spetalen nådeløs og følger utelukkende sine egne interesser. Det går gjetord i finansmarkedet om hvor brutal han kan være selv mot folk han kjenner.

Det har også vært skumlet om at han har egeninteresser i de saker hvor han har snakket et selskap opp eller ned. Kanskje det, men som oftest er det sammenheng mellom det Spetalen sier og det han gjør. Dumper han en aksje, så følger han gjerne opp med å begrunne det offentlig.

I likhet med de fleste andre gode kommentatorer er Øystein Stray Spetalen best når han ikke snakker for sin syke mor, men svinger pisken over vanstyre og dårlige beslutninger. Ingen kan bestride hans intelligens og analytiske evner.

I sommer varslet han kapitalismens endelikt:

Spetalen varsler slutten på kapitalismen

Enkelte rødgrønne politikere oppfattet Spetalen som «skapsosialist», men de forstod nok ikke at han i virkeligheten slaktet politikernes redningsaksjoner for bankene, og mener at Europas politikere bruker for mye penger og at befolkningene lever over evne.

Spetalen refser politikernes krisepakker

Det er vanskelig å se at Spetalen personlig tjente på å gå ut med dette krisescenariet, han sa faktisk det han mente.

Gratulerer med sisteplassen, Øystein Stray Spetalen - og lykke til med ditt nyttårsforsett for 2011!

Her ser du Øystein Stray Spetalen litt privat hvor han forteller om sin studietid og om hvorfor sivilingeniører er bedre enn siviløkonomer:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.