Gå til sidens hovedinnhold

Stem på valgdagen

AUF-leder Eskild Pedersen forhåndsstemte allerede tirsdag. Foto: Scanpix.

AUF-leder Eskild Pedersen mener det ikke er noen grunn til å vente til valgdagen med å stemme hvis man har bestemt seg.

Tirsdag i denne uken oppsøkte AUF-politikeren valglokalet på Grønland i følge med et stort presseombud for å forhåndsstemme.

Til NRK uttalte han at at «for dem som er sikre på hvem de skal stemme på, ser jeg ingen grunn til at man skal vente til valgdagen».

Les NRKs sak: - Ap tjener på forhåndsstemming

Nå er det selvsagt lite spenning til hvilket parti som stod på Pedersens valgseddel, så det er mindre viktig om han stemte før valgkampen begynte - eller ventet til selve valgdagen.

Svært mange andre vakler mellom flere partier, og for disse er det et bedre råd å vente så lenge som mulig med å stemme.

Av respekt for valgkampen og demokratiet er det et godt råd å høre på hva partiene har å si og sette seg inn i lokale spørsmål gjennom valgkampen før man endelig bestemmer seg.

Det er ingen hast, valgdagen er ikke før mandag 12. september.

- De som ikke har anledning til å stemme på valgdagen, må forhåndsstemme. Men i respekt for debatten vi skal ha før valget, er det fint å vente, sier Fabian Stang (H) til Dagsavisen

Valgkampen blir vanskelig på grunn av tragedien som rammet Norge 22. juli.

De borgerlige partiene vil være forsiktig med å angripe Arbeiderpartiet for ikke å støte mennesker som har mistet venner og kjente.

Men det er også viktig at Arbeiderpartiet ikke opptrer som om valget skal være en ren sympatidemonstrasjon.

Oslo-ordfører Fabian Stang sa det slik: «Velgerne (...) viser sin politiske sympatri med roser, og sitt politiske standpunkt med stemmeseddelen».

De første målingene etter terroraksjonene viste en fremgang på 11 prosent for Arbeiderpartiet. Senere målinger har ligget rundt sju prosents fremgang.

Valgforskerne mener at Arbeiderpartiet får mindre sympatistemmer desto lengre tid som går. - Når det kommer til de andre partiene, vil de nok tjene mer på at velgerne venter til nærmere 12. september, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

Kollegaen, valgforsker Anders Todal Jensen ved NTNU i Trondheim, er enig: - De som ligger godt an tidlig i valgkampen vil av taktiske grunner ønske en handlingsfattig valgkamp der folk bestemmer seg tidlig, sier han til NRK.

- Arbeiderpatiet er veldig klar over at de vinner på at flest mulig forhåndsstemmer. De har masse sympati, og jo flere som forhåndsstemmer nå, jo bedre er det for Ap, sier Todal Jensen til Nettavisen.

Les hele saken: Ap tjener på forhåndsstemming

Den 12. september skal vi velge hvilken lokalpolitikk vi ønsker de neste fire årene. Det betyr blant annet hva slags eldreomsorg man ønsker, hvilken retning skolen skal gå, og hvor høye kommunale avgifter man finner rimelig.

Jeg er enig med AUF-lederen i at det er viktig og riktig å bruke stemmeretten, og regner med at det kun skyldes litt ubetenksomhet at utspillet kunne oppfattes som en oppfordring til å stemme før valgkampen har begynt.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året