RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Stoltenbergs smarte skattetriks

 

Statsminister Jens Stoltenberg og hans søster overtok en hytte verdt over 10 millioner kroner for takst 1,2 millioner. Foto: Scanpix.

Sparte statsminister Jens Stoltenberg og hans søster 730.000 kroner i arveavgift på smart hyttetriksiing på Hvaler?

Det har kommet alvorlige anklager om skattetriksing etter at det ble kjent at Jens Stoltenberg og hans søster Camilla har overtatt foreldrenes hytte på Hvaler.

 
Finansavisen mener at Stoltenberg-søsknene sparte 730.000 kroner i arveavgift. Faksimile: Finansavisen.
Hytta er verdt over 10 millioner kroner, men søskenparet Stoltenberg overtok hytta til en takst på 1,2 millioner kroner.

Hvis det er riktig, og man har unnlatt å betale arveavgift for den reelle verdien, så er det svært alvorlig. Finansavisen har beregnet avgiftsbesparelsen til 730.000 kroner.

Nettopp overføring av verdier mellom foreldre og barn har vært en viktig skattesak for Arbeiderpartiet og de rødgrønne. Partiene har motsatt seg å fjerne arveavgiften, men nå blir det altså fremstilt som om statsministeren har drevet med takst-triksing for å vri seg unna skatt.

Professor i skatterett, Ole Gjems-Onstad, er ikke i tvil om at det er den reelle verdien - altså omsetningsverdien - som skal brukes når man skal beregne arveavgift.

- Det er omsetningsverdien som skal legges til grunn. Paragraf 11 i arveavgiftsloven er helt entydig på dette punktet, sier Gjems-Onstad.

Det var Fredriksstad Blad som meldte om overføringen fra foreldrene til statsministeren og hans søster. I offentliggjøringen het det andelen av hytten er «...overdratt for kr. 1.200.000 fra Thorvald Stoltenberg og Karin Stoltenberg til Camilla Stolrenberg og Jens Stoltenberg...»

Dersom hyttearven på Hvaler er korrekt fremstilt, handler det om noe mer alvorlig

Ifølge en anonym megler Finansavisen har intervnuet er verdien langt høyere - minst 10 millioner kroner.

Et annet poeng er dokumentavgiften og tinglysningsbegyret. Også det skal betales for full verdi. Hvis omsetningsverdien ble satt 8,8 millioner kroner for lavt, er det 220.000 kroner i spart dokumentavgift.

Totalt kan det altså være snakk om skattetriksing for nærmere en million kroner for denne overføringen.

Her ser du reglene: Offentlige avgifter ved salg av hytte

Arvesaken kommer ubeleilig for statsminsteren som var i søkelyset for båtgaven han fikk fra Arbeiderpartiet og LO til sin 50 års-dag.

Da fikk han en båt til 380.000 kroner skattefritt i 2009. Han mottok båten fysisk året etter, og da betalte også Arbeiderpartiet den skatten Jens Stoltenberg skulle betalt for gaven - ytterligere 350.000 kroner.

Les også: Skattefri båt

Dengang var næringslivet klare på at en 50 års-presang til 730.000 kroner aldri ville vært godtatt i store statsdominerte selskaper som Statoil: Her måtte Jens gitt fra seg båten.

I båtsaken ble alt ordnet før saken blåste opp i offentligheten. Derfor slapp Stoltenberg og Arbeiderpartiet med kritikk fra opposisjonen.

Dersom hyttearven på Hvaler er korrekt fremstilt, handler det om noe mer alvorlig. En statsminister fra Arbeiderpartiet kan ikke leve med indirekte anklager om skattejuks.

Derfor bør statministeren hurtigst mulig legge alle kort på bordet og eventuelt fjerne tvil om at prisen for hans andel av Hvaler-hytten ble satt lavt for å spare arveavgift og dokumentavgift.

SISTE: Statsminister Jens Stoltenberg sendte i ettermiddag ut denne pressemeldingen:

Feil i Finansavisen

Av statsminister Jens Stoltenberg

I en artikkel i Finansavisen i dag hevdes det at jeg slapp arveavgift i forbindelse med at jeg overtar en tredjedel av en eiendom på Hvaler av mine foreldre.

Artikkelen gir et feilaktig bilde, og er publisert uten at jeg er gitt tilsvar.

For det første er taksten på hele eiendommen, gjort av takstmann, 7,5 millioner kroner, ikke 10 millioner kroner som Finansavisen opererer med. Jeg overtar en tredjedel av dette, altså en verdi på 2,5 millioner kroner som skal justeres for flere fradrag, blant annet bruksrett for mine foreldre og deretter min lillesøster ut hennes levetid.

Relevant dokumentasjon som gavebrev og takst er oversendt likningsmyndighetene.

Dokumentavgift er betalt basert på takstverdi 7,5 millioner kroner, og min andel på 2,5 millioner kroner.

Arveavgiften er så langt ikke beregnet. Jeg fikk i brev av 2. desember 2011 fra Skatt Øst beskjed om at den vil bli behandlet innen seks måneder.

Jeg vil selvsagt forholde meg til likningsmyndighetens konklusjon.